U trendu

Kina obećava dalju podršku privatnom preduzetništvu

Kineski zvaničnici obećali su da će uložiti dodatne napore kako bi podržali samozapošljavanje, usred poteškoća pošto je predstavljen novi propis o unapređenju razvoja preduzetništva.

Kako prenosi Sinhua, Guo Ćimin, zvaničnik iz Nacionalne komisije za razvoj i reforme, rekao je da će se više učiniti na poboljšanju implementacije makro politike, poboljšanju poslovnog okruženja i promovisanju zapošljavanja i preduzetništva.

Takođe će biti uloženi napori da se smanje nameti za mala preduzeća i preduzetnička preduzeća, da im se pomogne u finansiranju i stimuliše potražnja potrošača, rekao je Guo na konferenciji za novinare o novoj uredbi.

Uredba, koja je stupila na snagu u utorak, postavlja posebne preferencijalne politike u pojedinima oblastima, uključujući optimizaciju poslovnog okruženja i zaštitu zakonitih prava i interesa preduzetničkih preduzeća.

Pu Čun, zamenik šefa državne administracije za regulisanje tržišta, rekao je da je uredba u potpunosti uzela u obzir zabrinutost preduzetnika i predvidela praktične i efikasne mere.

Na primer, rekao je on, lokalne samouprave bi, prema novoj uredbi, trebalo da obezbede više poslovnih sajtova uz smanjenje troškova korišćenja takvih sajtova. Oni treba da u potpunosti uzmu u obzir potrebe i poteškoće preduzetnika u donošenju odluka.

„Unaprediti razvoj preduzetnika znači podržati realnu ekonomiju“, rekao je Pu.

Da bi ublažila uticaj epidemije i druge poteškoće, Kina čini stalne napore da smanji opterećenje preduzetničkih preduzeća. Od 2020. do kraja septembra ove godine, smanjenje poreza i naknada za preduzetnička preduzeća dostiglo je skoro 1,03 biliona juana (oko 142,9 milijardi američkih dolara).

Trenutno je više od 80 odsto kineskih preduzetničkih preduzeća oslobođeno poreza, kaže Dai Šiju, zvaničnik Državne poreske uprave.

Do kraja septembra, Kina je imala 111 miliona registrovanih preduzetničkih preduzeća, što je činilo dve trećine tržišnih subjekata u zemlji, pokazuju zvanični podaci. Skoro 90 odsto njih je u sektoru usluga, dok je preko 30 odsto angažovano u novim poslovima kao što su onlajn striming i e-trgovina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.