U trendu

Kina sedište više od 10.000 digitalnih radionica i pametnih fabrika

Kina je izgradila preko 10.000 digitalnih radionica i pametnih fabrika i postala najveće svetsko tržište aplikacija za inteligentnu proizvodnju, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija.

Sin Guobin, zamenik ministra industrije i informacionih tehnologija, otkrio je te podatke u govoru na Svetskoj konferenciji o inteligentnoj proizvodnji 2023. održanoj ove nedelje u Nanđingu, glavnom gradu istočne kineske provincije Đangsu, piše Sinhua.

Prema rečima zvaničnika, inteligentna proizvodnja sve više postaje ključna sila koja promoviše optimizaciju industrijskih sistema i transformaciju proizvodnog načina.

Samo u 2022. godini, ukupna vrednost pratećih industrija kao što su inteligentna proizvodna oprema, industrijski softver i sistemska rešenja u Kini premašila je 4.000 milijardi juana (oko 559 milijardi američkih dolara), a 5G tehnologije su primenjene u skoro 2.000 fabrika širom zemlje, naveo je Sin.

Ovogodišnja konferencija, koju su zajednički organuzovali vlada provincije Điangsu, Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija i Kinesko udruženje za nauku i tehnologiju, bavi se inteligentnom, digitalnom i povezanom transformacijom i integracijom i inovacijama digitalne i realne ekonomije, navodi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar