U trendu

Kineska medijska grupa: Objektivno oceniti rezultate kinesko-evropskih pregovora o investicijama

Istraživač Instituta za rešavanje medjunarodnih sporova pri kineskom Ćinghua univerzitetu, Džou Sijaojan, ocenio je da bi ugovor o investicijama izmedju Kine i Evrope doprinosio Kini, EU i svetu.

„Kina i Evropa treba objektivno da ocene rezultate pregovora i buduće kinesko-evropske privredne i trgovinske odnose“, rekao je on povodom objave Evropskog parlamenta da je „zamrznuo“ raspravu o usvajanju ugovora o investicijama izmedju Kine i Evrope. 

Džou je kazao da su privredni i trgovinski planovi na visokom nivou neophodni za sve bliže privredne i trgovinske odnose izmedju Kine i Evrope.

Kako je objavila Kineska medijska grupa, kinesko-evropska privredna i trgovinska saradnja je 2020. godine prevazišla uticaj epidemije i pokazala veliku snagu.

Vrednost trgovinske razmene izmedju Kine i Evrope zabeležila je rast za 4,9 odsto i dostigla 649,5 milijardi američkih dolara,a Kina je prvi put postala najveći trgovinski partner EU.

Direktna ulaganja EU u Kinu iznosila su 5,7 milijardi dolara, a ulaganja Kine u Evropu 4,7 milijardi dolara.

Ocenjeno je da će kinesko-evropski investicioni ugovor biti od velike korosti za preduzeća obe strane koje su se dogovorile da će otvoriti tržište u oblastima obnovljive energije, proizvodnje automobila na nove izvore energije, kao i finansijskih usluga, medicine i u oblasti zaštite životne sredine 

Takodje dve strane su postigle saglasnost o zaštiti jednake konkurencije i finansijskog nadzora.

Džou smatra da oporavak svetske ekonomije traži ugovor o investicijama izmedju Kine i EU. Kao dve najvažnije ekonomije na svetu, Kina i EU podržavaju uspostavljanje medjunarodnih privrednih i trgovinskih pravila na visokom nivou.

Dve strane treba da pokažu stav da mogu zajedno da rešavaju izazove, te da insistiraju na dijalogu i konsultacijama, kao i da pokažu podršku multilateralizmu, kako bi pružile snažnu pozitivnu energiju za oporavak svetske ekonomije, ocenio je on.

„Premda postoji nesuglasica u procesu, ugovor je u skladu sa zajedničkim interesima Kine i Evrope. To je saglasnost. Verujem da će zbog zajedničkih napora, ugovor što pre početi da doprinosi preduzećima i narodu dve strane“, istakao je Džou Sijaojan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar