U trendu

Kompaniji HBIS tvrdi da nije kriva za zagađenje Cerskog kan

BEOGRAD – Povodom ekološke nesreće u Cerskom kanalu u Šapcu, ogranak kompanije HBIS Serbia – Beli limovi u tom gradu saopštio je da nije imao nepravilnosti u radu koje bi uticale na ovu situaciju.

Kompanija u Šapcu prerađuje otpadne vode u svom Postrojenju za preradu otpadnih voda, pa se tako prečišćena voda ispušta u kanalizaciju i potom u Cerski kanal.

U HBIS Serbia redovno se rade hemijske analize vode, koje pokazuju da nije bilo nikakvih prekoračenja ili poremećaja u radu Belih limova u proteklom periodu, navodi se u saopštenju.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je obišla Bele limove u Šapcu i analizom parametara otpadnih voda zaključila da je Postrojenje za tretman otpadnih voda radilo u prethodnim danima u skladu sa svim tehnološkim procedurama.

Analiza je vršena na svaka četiri sata i rezultati ispitivanja bili su u skladu sa dozvoljenim vrednostima, tako da uticaj otpadnih voda iz postrojenja HBIS-a nije bio razlog za uginuće ribe u Cerskom obodnom kanalu.

Pomenutu kanalizaciju u Šapcu ne koristi samo HBIS Serbia, već i druge fabrike koje se nalaze u tom delu industrijske zone, navedeno je u saopštenju.

Kontrolom zbirne šahte, u koju se ulivaju prečišćene vode iz Belih limova i kišna kanalizacija koja dolazi iz pravca stare „Zorke“, analiza je pokazala da je HBIS voda regularna, dok iz kišne kanalizacije dolazi voda sa velikom količinom pene, a ovako pomešana voda se izliva u Cerski kanal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.