U trendu

Konačno otkriveno: Evo na šta novac troše ruski milijarderi

Ekonomska kriza i geopolitička nesigurnost u Rusiji promijenile su način na koji ljudi ulažu novac. Mnogi su bili prisiljeni da daju prednost održavanju stanja na računu, umesto nastojanja da ga udvostruče.

Prema najnovijim istraživanjima švajcarske banke „Julius Baer“, prosečni ruski milijarder nastavlja da ulaže većinu kapitala (36 posto) u privatne firme. Čak i u kriznim vremenima poslovni poduhvati – naročito u proizvodnji hrane, farmaceutskom i automobilskom sektoru – mogu da osiguraju stabilan protok prihoda.

To bi mogao da bude razlog zašto je sedmi najbogatiji Rus Mihail Fridman sklopio ugovor za kupovinu najvećeg evropskog lanca zdrave hrane. Britanska firma „Holland & Barret“ poseduje više od 1.150 trgovina u 11 zemalja širom sveta, a Fridmana je koštala 1,7 milijardi funti, piše RBTH.

Dok neki ulažu u inostranstvu, postoje i mnogi koji svoj novac pumpaju u domaću ekonomiju. Aleksej Mordašov, drugi najveći milijarder u Rusiji prema Forbsu – ulaže šest milijardi rubalja (86 miliona evra) u odmaralište u Altajskom kraju. Većinski vlasnik ruskog prizvođača čelika Severstalj planira da izgradi skijaški kompleks i akvapark u lokalnom turističkom klasteru Belokuriha-2, koji ima podršku državnog programa koji promoviše lokalni turizam.

Ulaganje u nekretnine u inozemstvu, naročito u Evropi, čest je odabir među ruskim milionerima.

– Kupovina nekretnina i dalje je popularna kao konzervativna vrsta ulaganja. Španija je među najatraktivnijim zemljama, jer ulaganje od 500.000 evra omogućuje dobijanje dozvole za boravak – objašnjava Jevgenij Volkov, šef brokerskog društva u Rosevrobanku.

I druge su se evropske zemlje pokazale privlačnim među ruskim milionerima. Ne samo da kupuju moderne rezidencije, već i istorijska zdanja u zemljama poput Francuske, Velike Britanije i Austrije. Nedavno je jedan neimenovani ruski milijarder obnovio vilu koja je nekada pripadala ruskoj balerini Matildi Kšesinskoj na Francuskoj rivijeri. Milijarder, koji je već imao imanje na tom području, sada prodaje vilu za 26,7 miliona evra.

Bogataši vole da troše novac na umetnost, automobile, vino, pa čak i muzičke instrumente. Takva ulaganja iz strasti, pogotovo ako osoba uspe da pronađe nešto vrlo retko, često obećavaju solidan povraćaj, prenosi Avaz.

Tako je 2016. ruski tajkun Jurij Šefler ostvario značajnu dobit nakon što je prodao svoju luksuznu super-jahtu saudijskom princu Mohamedu bin Salmanu. Milijarder je u početku očekivao da će Serenu prodati za nešto manje od 350 miliona vura, ali ipak je prodao za 480 miliona evra.

Deo te igre su svakako i veliki gubici. U martu ove godine ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev, koji se procenjuje da vredi 8,3 milijardi evra, izgubio je 130 miliona evra nakon što je prodao četiri umetnička dela u Christie’su. Do gubitaka je došlo usled spora između milijardera i njegovog trgovca umetninama, koji je navodno oštetio Ribolovljeva za 870 miliona evra tokom poslednje decenije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)