U trendu

Konferencija „Pametna poljoprivreda“

NOVI SAD – Naučno-tehnološki park Novi Sad u saradnji sa Srpskim udruženjem mladih poljoprivrednika SUMP organizovalo je drugu konferenciju pod nazivom „Pametna poljoprivreda“, gde su mladi poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u poljoprivredi.

„Razvojem softverskih rešenja, tehnika i metoda, stekli su se uslovi da savremene informacione tehnologije pronađu svoje mesto u agro sektoru. Implementacija novih tehnologija i informacionih sistema u poljoprivredi jeste budućnost i ključ za otvaranje velikih mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ekonomično poslovanje proizvođača“, istakao je direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Nebojša Drakulić.

On je poručio učesnicima današnje konferencije da je NTP NS na svojoj redizajniranoj internet stranici objavio Otvoreni javni javni poziv za tehnološko-razvojne i startap kompanije za članstvo u NTP NS i da se očekuje veliki odziv potencijalnih članica upravo i iz ovih sektora.

Aktivno učešće u prvom debatnom delu konferencije su imali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Gradsko veće za privredu, Privredna komora Vojvodine, koji su vodili konstruktivnu diskusiju na temu inovacija u poljoprivredi.

Posle debatnog dela liderske kompanije iz oblasti agrara kao što su Biosens institut, Džon Dir, Agrotek, Bajer, ĐOR, Livona, Agrodron i drugi, prezentovale su inovacije i novitete iz svog delokruga.

Pored Biosensa, koji je ujedno i članica Naučno-tehnološkog parka NS, učstvovale su i članice startap-kompanije Cooperation menager i Terra controling koja je predstavila upotrebu algoritma mašinskog učenja u obradi velike količine geoprostornih podataka, kao što su satelitski snimci, UAV snimci, ES sonda, georadar, nadmorske visine i dr. kako bi se napravila optimalna površina za uzrokovanje.

Na konferenciji i kroz teme panel diskusije o inovacijama u poljoprivredi objedinjena su naša dva najveća regionalna i lokalna potencijala, a tu su agrar i informacione tehnologije, navedeno je u saopštenju Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar