U trendu

Korupcija podriva dobro upravljanje i potkopava poverenje u državu

BEOGRAD – Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležen je danas u Beogradu skupom „Procena rizika od korupcije“.

Na skupu su predstavnici parlamenta, Vlade Srbije, Saveta Evrope, OEBS-a, Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), ukazali na značaj zajedničke borbe i države i društva protiv korupcije. koja podriva dobro upravljanje, nagriza društvenu koheziju i potkopava poverenje u državu.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu istakao je značaj dosledne primene mehanizama sprečavanja korupcije i spremnost Misije OEBS-a da nastavi da pruža kontinuiranu podršku Agenciji i Republici Srbiji u sprovođenju reformi u oblasti sprečavanja i borbe protiv korupcije.

Pohvalio je angažovanje ASK i izrazio očekivanje da će institucije propratiti rizike koje je Agencija identifikovala kako bi dodatno ojačali zakonodavstvo Srbije.
Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 96. mestu od 180 zemalja i teritorija, što je, kako je podsetio, pokazao Globalni indeks percepcije korupcije za 2021, koji je objavio Transparensi internešenal,

„Srbija je na sredini terena“, rekao je Bratu i dodao da je na balkanskom barometru Saveta za regionalnu saradnju iz aprila 2022. godine korupcija treći najveći problem za građane regiona i za 28 odsto građana Srbije.

Korupcija je, kako je naglasio, i dalje izvor brige građana Srbije koja je na sredini liste percepcije.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije i stvaranje institucionalnog okvira je ključni prioritet za vlast u Srbiji.

Podsetio je da korupcija ne staje na granicama i da ona samo kroz međunarodnu saradnju, razmenu dobrih praksi, iskustava može biti suzbijana.

Cilj je da se unaprede načini na koji razmišljamo o prevenciji i proceni rizika kao jednog od njavažnijih mehanizama za sprečavanje korupcije kao potencijalnog izvrora nestabilnosti koji potktopava bezbednost i sprečava razvoj zajedničkih vrednosti i a pomaže rast kriminalne vrednost, rekao je Bratu i nagaslio da korupcija „podriva dobro upravljanje, nagriza društvenu koheziju i potkopava poverenje u državu“.

Na skupu održanom u organizaciji Agencije za sprečavanje korupcije i Misjie OEBS, predsednik parlamenta Vladimir Orlić rekao je da je danas važan dan i za Narodnu skupštinu koja daje doprinos zajedničkoj borbi protiv korupcije, koja je veliki problem i za veće i snažnije države od Srbije.

Orlić je naglasio da parlament očekuje dobre predloge, inicijative kako bi ih poslanici sagledali i podržali i ocenio kao važno da svi državni organi prilikom pripreme zakona i drugih akata u ranoj fazi procene rizik od pojave korupcije i da u predloge ugrade mehanizme za njenu prevenciju.
Kao društvo i država moramo zajednički da se izborimo sa tim problemom, rekao je Orlić.
„Samo zajedno možemo da se izborimo sa problemom i sa pravom da kažemo da imamo nultu toleranciju prema korupciji, koja je bila jedan od razloga za propadanje države i društva, zato smo rešili da tu praksu ostavimo u prošlosti i ne dozvolimo da se to ponovi“, rekao je Orlić.

Naglasio je da je to način da pokažemo da smo bolje i uspešnije društvo, snažna država koje će građanima obezbediti razloge za spokoj.

Orlić je rekao da je Skupština usvojila sve konvencije UN vezane za borbu protiv korupcije, kao i novi moderan Zakon usvojen sa najboljim preporukama Grupe država protiv korupcije – GREKO.

Predsednik ASK Dragan Sikimić naveo je da je u cilju procene rizika od korupcije i borbi protiv korupcije odgovoran sistemski alat koji se krositi da se identifikuju osetljiva mesta i rizika i da se razvijaju strategije kako bi se postigao cilj a to je zaštita javnog interesa, vladavine prava i ljudskih prava, efikasno bavljenje javnim resursima – svega što korupcija narušava.

Procena rizika je, kako je naveo, važna za dobijanje podrške za antikorupcijski program u nekim oblastima, a donosiocima odluka pruža uvid o pretnjama i posledicama korupcije.

Predstavnica Misije SE Nada Ćuk naglasila je da je sigurna da su svi širom sveta svesni poražavajućih efekata korpucije, uticaja na demokratske kapacitete na društvo u celini, da podriva vladavinu prava, dovodi do nejednakosti i otvara uslove za kršenje ljudskih prava.
Korupcija, kako je podsetila, ne samo da sledi posle nekog sukoba, nego često i „doliva ulje na vatru“ i pogoršava sukobe.

Ocenila je da društvo sve bolje razume korupciju i njene uzroke, korene i slabosti sistema koji dovode do pojave te pošasti, zbog čega je procena rizika korupcije sve značajnija, ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje Evrope.
Ministarka pravde Maja Popović navela je da je Srbija već nekoliko godina na putu na kojem, uz jasan cilj, postoji i čvrsto opredeljenje da spreči i eliminiše korupciju.
To se, kako je dodala, može ostvariti samo uz političku volju i napore Vlade u cilju ekonomskog, socijalnog i demokratskog razvoja zemlje.
Prema njenim rečima, posledice korupcije smanjuju poverenje građana u demokratsjke institucije i izazivaju osećaj neravnopravnosti, što stvara pravnu nesigurnost i destabilizuje ekonomski sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.