Krkobabić: Budi se zadrugarstvo u srednjem Banatu

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić ocenio je danas u Zrenjaninu da se zadrugarstvo u srednjem Banatu „budi na pravi način“.

On je naveo je da u srednjem Banatu postoji 99 zadruga, od kojih 60 uspešno posluje, a da je krajem prošle i početkom ove formirano osam novih zadruga.

„To je lep primer da budimo zadrugarstvo na pravi način, ali i uradili smo nešto konkretno. U mestu Jaša Tomić, zadruga „Modoš“, dobila je podsticajna sredstva krajem prošle godine u iznosu od više od 10 miliona dinara za kupovinu mehanizacije i to je pravi primer“, rekao je Krkobabić.

Kako je kazao, u ovoj godine za razvoj zadrugarstva, pomoć i pospešivanje rada zadruga izdvojena su znatno veća sredstva, predvidjeno je formiranje osamdesetak zadruga, a kako je rekao, očekuje se da deo tih bespovratnih sredstava biti opredeljen i za zadrugare srednjeg Banata.

„Za novoformirane zadruge do 50 hiljada evra, za postojeće 100 hiljada evra. Uskoro će biti raspisan konkurs i očekujemo da će i ovih 99 plus osam novoformiranih učestvovati i biti podržane od lokalnih samouprava“, kazao je Krkobabić.

Krkobabić je u Gradskoj kući održao sastanak sa predsednicima opština Srednjebanatskog okruga, kao i predstavnicima zemljoradničkih zadruga i zadružnog saveza iz pomenutog okruga, a sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić.

Gradonačelnik Janjić je rekao da je taj grad tokom prethodnih godina izdvajao značajna sredstva za pomoć poljoprivrednicima, na razne načine.

Akademik Škorić je rekao da se Akademijski odbor priključio projektu koji je pokrenuo ministar Krkobabić „500 zadruga u 500 sela Srbije“ i naglasio da se prethodnih dvadesetak godina veliki broj zadruga ugasio, a da su sela ostala „prepuštena sama sebi“.

„Želja je naša da udruženi budemo jači i da putem zadruga motivišemo, objedinimo i imamo drugi status svih koji žele da ostanu i žive na selu. Akcija se posebno usmerava prema mladim ljudima“, rekao je Škorić.

Kazao je i da se u 86 odsto srpskih sela smanjuje broj stanovnika.

Krkobabić je posle sastanka otvorio Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije – Mladenci, koji se održava u sajamskoj hali Medison u Zrenjaninu.

„Ovo je sjajna manifestacija i sve se vrti oko toga da selo ponovo stavimo u žižu interesovanja i da pokušamo da u selima u Srbiji stvorimo uslove da mladi ljudi imaju mogućnost izbora, ne da ih zadržimo u selima, već ponudimo mogućnost izbora“, rekao je on.

U okviru te trodnevne sajamske smotre održaće se brojne tribine i savetovanja na temu poljoprivrede i života na selu sa centralnim tematskim skupom „Razvoj organske proizvodnje u Srbiji“.

Biće organizovan i celodnevni kulturno-umetnički program uz promocije prehrambenih i zanatskih proizvoda.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije – Kabineta za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Srpske akademije nauka i umetnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike