U trendu

Krkobabić: Potrebno je mnogo više novca za rubna područja

BEOGRAD – U opštini Dimitrovgrad danas je počela da radi još jedna poljoprivredna zadruga čije je osnivanje direktnim sredstvima pomogla Vlada Srbije, a ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je tom prilikom da „rubna-pogranična područja zaslužuju ali i zahtevaju da im se posveti posebna pažnja“.

„I pored svih napora, a primetno je da su mnogi za pohvalu, ta područja se ubrzano prazne. Usud puste zemlje polako se, ali sigurno nadvija nad nama. Treba da reagujemo dok ne bude kasno. Da krenemo od Budžeta za 2019. godinu i mnogo, mnogo više novca za rubna područja“, rekao je Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom otvaranja zadruge „Stara Pojata“ u selu Željuša, kod Dimitrovgrada, na granici s Bugarskom.

Kako je saopšteno iz Krkobabićevog kabineta, ovoj novoosnovanoj zadruzi u Pirotskom upravnom okrugu, koja ima pet članica, dodeljeno je prošle godine u okviru projekat „500 zadruga u 500 sela“ 5,7 miliona dinara za tehnološku liniju za pečenje paprike kapaciteta 300 kilograma na sat sa svom pratećom opremom i tri horizontalna zamrzivača zapremine od 400 litara.

„Svaki uloženi dinar dat iz projekta za ovu namenu može se ovde praktično videti, u tehnološkoj liniji za pečenje paprika koja je omogućila dobijanje ajvara. Cilj je da ne izvozimo primarni proizvod, već da ga prerađujemo. Ovi ljudi su pravi primer i ako svojim kvalitetom i kvantitetom pokažu da su pravi, tržište će se samo stvoriti“, napomenuo je Krkobabić.

Direktorka zadruge Dušica Sredojević naglasila je koliko je ova investicija značajna za nove zadrugare koji su i do sada vredno radili, ali će tek sada biti neumorni kako bi udruženi, uz novu opremu, što bolje iskoristili sve potencijale koje im proizvodnja finalnog proizvoda pruža.

Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, prethodno je na prijemu ministra Krkobabića u zgradi Opštine Dimitrovgrad istakao njegov doprinos razvoju privrede ovog kraja i naglasio kako će lokalna samouprava nastaviti da podržava svaku inicijativu za opstanak malih sredina.

„Pražnjenje sredina je prisutno van svih velikih gradskih centara i mi smo odlučni da se priključimo svakoj aktivnosti koja bi to sprečila. Već sada izdvajamo za zadrugarstvo sredstva u opštinskom budžetu za poljoprivredu i nadamo se da ćemo ovčarstvo i povrtarstvo, po kojima je ovaj kraj bio poznat, vratiti na pravi put“, rekao je Dimitrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.