Krneta: Automatska procedura privremeno zatvorila Volstrit

BEOGRAD – Današnje zatvaranje trgovanja na NJujorškoj berzi na 15 minuta rezultat je uobičajene procedure na tako velikim tržištima, koja se automatski aktivira zbog oscilacija cena za više od određenog broja procentnih poena u odnosnu na prethodni trgovački dan, kaže direktor Beogradske berze Siniša Krneta za Tanjug.

Dodaje da taj negativan sentiment u snažnom intenzitetu dominira na svim berzama.

Svaka berza, objašnjava Krneta, ima svoja pravila a u slučaju berze u Njujorku moguće je da se tokom jednog dana dva puta obustavi trgovanje, a ukoliko bi se procedura za obustavljanje trgovanja aktivirala treći put, onda bi trgovački dan bio završen.

To se, kaže, inače dešava kada cene osciliraju ili naviše ili naniže za određeni procentni poen u odnosnu na prethodni trgovački dan.

„Automatska procedura u slučaju berze u Njujorku pokreće se kada ta vrednost vodećeg indeksa padne za sedam odsto“, navodi Krneta.

Prema njegovim rečima, tako veliki poremećaj na berzi i njegov jak intenzitet ne može se zaustaviti preko noći.

Krneta podseća na, kako kaže, „potope“ na svetskim berzama 2008. godine, ali i naglašava da je činjenica da su se nakon krize pre 12 godina tržista u svetu generalno oporavila i dostigla svoje nove istorijske maksimume.

Navodi da je u ovom trenutku jako teško pretpostaviti kojom dinamikom će se pad nastaviti i dokle će trajati.

„Danas nisam video nijednu berzu koja je zabležila dan na pozitivnoj teritoriji, uključujući i naše okruženje. Sama Beogradska berza izgubila je dva posto mereno indeksom i može se svrstati u red najnižih gubitaka“, kaže Krneta.

Smatra da je teško predvideti da li će se ono što se još uvek dešava na tržištima u svetu i regionu dogoditi i kod nas sa zakašnjenjem.

Krneta kaže da i Beogradska berza ima ugrađene zaštitne procedure koje vode ka automatskom zaustavljanju trgovanja na kraći period tokom dana.

Na Volstritu je danas trgovanje obustavljeno na 15 minuta nakon što je indeks S&P potonuo za maksimalno dozvoljenih sedam procenata, pošto se automatski pokrenuo mehanizam za sprečavanje daljeg pada nakon masovne rasprodaje akcija na trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze.

To je prvi put da se taj alarm oglasio od decembra 2008. u jeku svetske finansijske krize izazvane krahom investicione banke Leman braders.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.