U trendu

„Kupusijada“ postala jedan od najvećih narodnih sabora

ČAČAK – Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada najboljim ekipama i pojedincima u kuvanju svadbarskog kupusa u Mrčajevcima, danas je završena 16. turističko-gastronomska manifestacija „Kupusijada“.

Prema procenama organizatora, tokom tri dana manifestacije najpoznatije šumadijsko selo Mrčajevce posetilo je preko 100.000 gostiju iz svih krajeva Srbije i inostranstva, koji su uživali u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima i dobrim muzičkim programima.

Ističući značaj Kupusijade zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić kaže da grad Čačak iz godine u godinu ulaže sve više sredstava i dodaje počast „domišljatim“ Mrčajevčanima koji su uspeli da od tradicionalnog, a opet za naše krajeve svakodnevnog jela naprave brend.

Gost ovogodišnje Kupusijade bio je i državni sekretar iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović koji je otvorio ovogodišnju manifestaciju. Ono što je na njega ostavilo najveći utisak jeste pre svega kako je rekao dobra organizacija.

„Ova manifestacija ima svoj privredni, kulturni, turistički karakter i zato je ministarstvo od kada je njenom čelu Branko Ružić prepoznalo značaj ovakvih manifestacija i u svom fondu za podršku lokalnih samouprava predvidelo 16 miliona dinara, dok će ove godine biti predviđena značajno veća sredstva. Pošto se već održava 16. put Kupusijada se kandiduje za ozbiljnu podršku, a uveren sam da će i grad Čačak raditi na još boljem kvalitetu narednih godina“, istakao je Kasalović.

Direktor Turističke organizacije Čačka Vojin Jakovljević izjavio je da je zadovoljan posetom koja je ove godine premašila sva očekivanja.

„Za razliku od prošle godine, poslužilo nas je lepo vreme. Kulturno-umetnički program bio je izuzetno posećen, a što se tiče takmičara u kuvanju svadbarskog kupusa i tu smo postigli rekord“, rekao je Jakovljević za Glas zapadne Srbije.

Prvo mesto i „Zlatni lonac“, za najukusniji kupus u kategoriji „Ekipe i pojedinci“, pripalo je ekipi „Omladina Atenica“, „Srebrni lonac“ osvojila je ekipa „Ko to tamo peva“ Prehramneno-ugostiteljske škole iz Čačka, a „Bronzani lonac“ podelile su ekipe „Drugarice i drugovi“ iz Čačka i „Tomislav Petrović Gajovac“ iz Gornje Trepče.

Takmičari su se nadmetali u tri kategorije: „Ekipe i pojedinci“, „Celo selo kuva“ i „Ugostitelji“.

U kategoriji „Celo selo kuva“, „Zlatni lonac“ osvojila je ekipa „Autoprevoz Mrčajevci“, „Srebrni lonac“ osvojilo je domaćinstvo Jovanović Zorana iz Donje Trepče, a „Bronzani lonac“ domaćinstvo Lazović Dragana iz Mrčajevaca.

Kada je reč o ugostiteljima, prvu nagradu „Zlatni lonac“ osvojio je „Im-Mes“ doo iz Smederevske Palanke, „Srebrni lonac“ sa sobom su poneli ugostitelji iz „Orlovog gnezda“ Živkovci, dok je „Bronzani lonac“ pripao ekipi iz „Etno kuće Erić“ iz Mrčajevaca.

Ove godine dodeljene su i posebne nagrade i to najmlađem proizvođaču kupusa Draganu Bogosavljeviću, nagrada za najveću površinu pod zasadom kupusa pripala je Zoranu Paniću. Za najbolje primenjene agrotehničke mere na zasadu kupusa nagrađen je Slobodan Baralić, dok je najveću glavicu kupusa proizveo Milisav Jevđenijević.

Majstorsko pismo ove godine osvojio je restoran Baralić iz Mrčajevaca, a specijalno priznanje za višegodišnje učešće i čuvanje tradicije Specijalna bolnica Ribarska banja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.