Le Mer: Vlasti EU rekle „ne“ spajanju Simensa i Alstoma

PARIZ – Vlasti Evropske unije odlučile su da ne dozvole spajanje poslovanja francuskog Alstoma i nemačkog Simensa u železničkom sektoru, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

U razgovoru za televiziju „Frans 2“, Le Mer je rekao da tu odluku smatra „ekonomskom greškom“, prenosi agencija AP.

Očekuje se da će zabranu ovog spajanja kasnije tokom dana zvanično objaviti komesar EU za zaštitu konkurencije.

Le Mer je dodao da će takva odluka sprečiti stvaranje evropskog železničkog giganta koji bi mogao da konkuriše kineskom divu CRRC-u.

„To će ići u korist ekonomskim i industrijskim interesima Kine“, ocenio je on.

Nadležne vlasti EU su po ovom pitanju izrazile zabrinutost u vezi sa zaštitom tržišne konkurencije u Evropi u sektoru železnica.

Le Mer se založio za reviziju evropskih propisa o konkurenciji, rekavši da je „za analizu konkurencije relevantno svetsko, a ne evropsko tržište“.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je u utorak izneo istu ideju, poručivši da u zakonu o konkurenciji treba dati veći značaj globalnom umesto domaćem ili evropskom tržištu.

I francuska i nemačka vlada su stale u odbranu ovog spajanja, ali su vlasti nadležne za konkurenciju u Britaniji, Holandiji, Belgiji i Španiji izrazile zabrinutost da će nova kompanija imati dominantnu tržišnu poziciju, koja bi potencijalno mogla da uguši manje proizvođače u železničkom sektoru i da poveća cene na tržištu.

Alstom i Simens su najpoznatiji po svojim vozovima velike brzine, francuskom TGV i nemačkom ICE vozu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike