U trendu

Ljajić i ministar ekonomije Turske usaglasili sporazum o slobodnoj trgovini

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem sa kojim je usaglasio tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje.

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da bude potpisan tokom zvanične posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji 10. i 11. oktobra ove godine.

Resorno ministarstvo je saopštilo da taj dokument predvidja prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona govedjeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.

Srpski proizvodjači će prvi put na tržište Turske bez carina moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Sporazumom su definisane i duplo veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojednih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvrdjenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog groždja, a takodje su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Sporazum definiše i slobodnu trgovinu uslugama (finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija) što će u značajnoj meri doprineti poboljšanju investicione klime i većem dolasku turskih ulagača u Srbiju, a istovremeno će našoj privredi otvoriti prostor tržištu usluga u Turskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.