U trendu

Loš početak oktobra na BELEX-u, indeksi posrnuli

BEOGRAD – Početak oktobra na Beogradskoj berzi obeležio je pad akcija većeg broja kompanija, što je gurnulo indekse u minus na dnevnom nivou, dok na nedeljnom imaju mešovite rezultate.

Ukupan promet na Berzi je iznosio 290 miliona dinara (nešto manje od 2,5 miliona evra), a ostvaren je u najvećoj meri na trgovanju državnim obveznicama.

Indeks BELEX 15 se spustio za petinu procenta na 801,40 poena, ali je u poređenju s prošlom sedmicom još uvek u zanemarljivom plusu, dok je BELEXlajn pao za skoro 0,6 posto na 1.687,79 poena, zavšavajući nedelju s gubitlkom od preko pola procenta.

Na tržištu akcija je najviše trgovano Naftnom industrijom Srbije, koja je ostvarila promet od 1,2 miliona dinara uz pad cene za nepunih 0,7 odsto na 604 dinara.

Najveći gubitnik je bilo saobraćajno preduzeće Lasta, čije su se akcije stropoštale za čak 8,2 procenta na 1.00 dinara, uz realizaciju od 0,8 miliona dinara, dok je gornjomilanovački Metalac bio jedini dobitnik s porastom vrednosti od 1,6 posto na 1.829 dinara, a isprometovan je za četvrt miliona dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ je potonula za 0,7 odsto na 7.350 dinara zabeleživši trgovanje u vrednosti 0,2 miliona dinara, a identičan promet je imao i Energoprojekt holding koji se zdržao na cenovnom nivou od 350 dinara.

Strani investitori nisu danas bili aktivni na domaćem tržištu kapitala.

Dve serije državnih obveznica, jedna dinarska i druga denominovana u evrima, zabeležile su ukupan promet od približno 287 miliona dinara, od čega se najveći deo odnosi na obveznicu serije RSO1471 denominovanu u evrima koja je istrgovana za oko 265,3 miliona dinara (preko 2,2 miliona evra). Rok dospeća ove hartije je u aprilu 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.