U trendu

Maersk i MSC obustavljaju brodski transport u Rusiju

LONDON – Dve vodeće svetske kompanije za brodski prevoz tereta, danski Maersk i švajcarski MSC, saopštile su danas da obustavljaju kontenjnerski prevoz ka i iz Rusije, pridruživši se sve dužoj listi zapadnih firmi koje su najavile povlačenje ili obustavu poslovanja u toj zemlji zbog njenog napada na Ukrajinu. Danski špediterski gigant Maersk, čiji se brodski kargo transport odvija na rutama za Sankt Peterburg i Kalinjingrad u Baltičkom moru, Novorosijsk u Crnom moru, Vladivostok i Vostočni na istočnoj obali Rusije, objavio je da će privremeno zaustaviti sav kontejnerski prevoz za Rusiju, javlja Rojters.

Istovremeno švajcarski MSC je saopštio da je obustavio rezervacije za prevoz tereta za i iz Rusije, ali da će i dalje prihvatati zahteve za prevoz i kontrolu proizvoda kao što su hrana, lekovi, medicinska oprema i isporuke humanitarne pomoći.

Prema saopštenju MSC-a, odluka o „privremenom zaustavljanju prijema rezervacija za teret za/iz Rusije“ odnosi se na sva ruska pristaništa, uključujući Baltik, Crno more i Daleki istok Rusije, a stupa na snagu danas.

Zapad je uveo teške sankcije Rusiji usmerene na potpunu izolaciju zemlje, zatvaranje njene ekonomije i blokadu njenog pristupa globalnom finansijskom sistemu, ohrabrujući zapadne kompanije da zaustave prodaju, prekinu veze i odustanu od više desetina milijardi dolara vrednih investicija.

Pored toga, zapadne zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione, isključie su pojedine ruske banke iz globalne finansijske mreže SWIFT i ograničile Moskvi mogućnost da koristi svojih 630 milijardi dolara deviznih rezervi.

Takođe, francuska naftno-gasna grupa TotalEnerdžis saopštila je da više neće ulagati kapital u nove projekte u Rusiji.

Na dugačkom spisku zapadnih firmi koje su objavile da izlaze iz poslova ili zajedničkih preduzeća s ruskim partnerima su britanske energetske kompanije BP i Šel, kao i norveški Ekvinor.

Mnoge vodeće globalne banke, avio-kompanije, proizvođači automobila i drugi smanjili su isporuke na rusko tržište ili prekinuli partnerstva, ocenjujući postupke Moskve „neprihvatljivim“.

Veliki proizvođači automobila i kamiona, uključujući Volvo i DŽeneral Motors, prekinuli su izvoz u Rusiju, dok Ford Motor, koji ima 50 posto udela u tri ruske fabrike, nije komentarisao svoje planove.

Japanska novinska agencija Điđi, javila je danas da bi domaći proizvođač automobila Micubiši Motors mogao da obustavi prodaju u Rusiji.

Američke kartičarske kuće Visa Masterkard su blokirale više ruskih finansijskih institucija u svojim mrežama.

Velike tehnološke kompanije takođe najavljuju prekid pružanja usluga. Fejsbukova matična kompanija Meta ograničiće pristup ruskim državnim medijima Raša tudej (RT) i Sputnjik na njenim platformama širom Evropske unije.

Jutjub, kojim upravlja Alfabetova kompanija Gugl, odlučio je taođe da blokira kanale povezane sa ruskim medijima RT i Sputnjik u Evropi.

Bojkotu Rusije priključili su se i američki filmski studiji „Dizni“ i Vorner Bros koji su najavili da odustaju od planiranih bioskopskih premijera i projekcija njihovih novih filmova u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.