U trendu

Manifestacije ključne za promociju i brendiranje destinacija

BUDVA – Velike kulturne manifestacije sa međunarodnim predznakom jedan su od najboljih vidova brendiranja i promocije destinacija u regionu Balkana, zajednička je ocena gradonačelnika i turističkih poslenika iz regiona, učesnika panela „Veliki događaji u funkciji razvoja destinacija“ održanog u Budvi.

Pored direktnog priliva novca od turizma, festivali omogućavaju i međunarodnu promociju destinacije na kojoj se održavaju, pri čemu je promotivni efekat koji se dobija preko društvenih mreža od strane publike i učesnika neprocenjiv, zaključeno je na panelu, a navodi se u saopštenju Pres-službe festivala EXIT.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ponosan na činjenicu da njegov grad ima duplu krunu – titulu Omladinske prestonice Evrope i Evropske prestonice kulture.

„EXIT je neodvojiv deo oba procesa. Kao što bi festivali trebalo da pomažu u promociji destinacije, tako bi i gradovi trebalo da pomažu manifestacijama. EXIT je nama pomogao da budemo prepoznatljivi u nekom širem krugu, i gde god da sam bio u Evropi, kad kažete Novi Sad, oni vam kažu – EXIT“, objasnio je Vučević.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović istakao je da festivali sami po sebi imaju veliki potencijal, ne samo da dovedu turiste, već i da značajno pomognu brendiranju destinacije.

„U tom segmentu treba težiti ka daljem evoluiranju, da kroz festival, njegovu promociju i kroz njegovu realizaciju pokušamo da stvorimo novi niz turističkih proizvoda koji mogu biti interesantni“, rekao je Davidović.

U ime domaćina skupa, Sea Dance festivala, predsednik opštine Budva Dragan Krapović ocenio je da je taj festival nesumnjivo postavio Budvu na svetsku festivalsku mapu i dodao da u narednih 10 godina Budvu vidi kao moderno, kosmopolitsko mesto, sa velikim brojem mladih ljudi i velikim brojem manifestacija, uz maksimalne finansijske efekte.

Osnivač Exita Dušan Kovačević naveo je da su prema podacima Svetske turističke organizacije za svaku destinaciju mladi ključna ciljna grupa, jer statistike pokazuju da se u kasnijem dobu sa porodicama vraćaju na mesta za koje ih vezuju lepa sećanja iz mladosti.

„Kada je brending destinacije u pitanju, doprinos manifestacija u promociji kroz klasične medije i društvene mreže je neprocenjiv. Dobar je primer, kada je jedna od najtraženijih svetskih zvezda Skrileks, nakon nastupa na Sea Dance festivalu u Budvi, postavio na svoje društvene mreže, koje broje 20 miliona ljudi, fotografije kako uživa u Crnoj Gori. To je na njegove fanove imalo veći uticaj nego bilo koja TV reklama ili oglas koji bi pokušao da ih privuče u Crnu Goru“, kazao je Kovačević.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić rekao je da je Jahorina mnogo dobila održavanjem „Festivala 84“, o čemu svedoči podatak da je ove godine, na kraju zimske sezone, tokom festivala tu planinu posetilo 20.000 turista, dok prethodne godine u istom periodu nije bilo nikoga.

Direktor Turističke zajednice Grada Umaga Milovan Popović podvukao je da brendiranje destinacije putem velikih događaja kao što su ATP teniski turniri i muzički festivali jeste sigurno najbrži, najkvalitetniji i najisplativiji put.

Direktorka za kulturno nasleđe i turizam grada Tirane, Mirela Kocolari, istakla je da kultura i turizam predstavljaju veliki potencijal svakog grada, posebno u delu njegove urbanizacije i unapređenja gradske zajednice.

„Organizovali smo različite koncerte, manifestacije, ali naša želja je da festivali kao što su Sea Dance i EXIT, dovedemo u našu zemlju, što bi bio korak ka zajedničkoj budućnosti i saradnji“, navela je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar