U trendu

Matić: Grčki ministar turizma 30. marta u Beogradu

BEOGRAD – Ministar turizma Grčke 30. marta će doći u Beograd radi finalizacije dogovora o uslovima ulaska naših turista u tu zemlju, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Grci se pripremaju za letnju sezionu. Mi smo sa njima dogovorili sve tehničke detalje o digitalnim sertifikatima koji bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su vakcinisani, da se priznaju ti sertifikati o vakcinaciji, ali će isto tako građani koji imaju antitela, potrvrdu da su preležali, odnosno PCR test moći da pređu granicu“, rekla je Matić za TV Prva.

Ona je precizirala da Grci zadržavaju pravo da na granici rade nasumične PCR testove, a to će zavisiti od epidemiolioške situacije u Srbiji.

Dodala je da ukoliko ne budemo na crvenoj listi kada sezona počne, neće biti potrebe za nasumičnim testovima.

„Imaćemo 30. marta prve sastanke sa ministrom. Oni su zadovoljni i žele da vide naše turiste u Grčkoj, ali bez obzira na naše dogovore koje ćemo uspostaviti ključ će biti u epidemiološkoj situaciji i u Srbiji i u Grčkoj, jer trenutno ni tamo situacija nije sjajna“, navela je ministrka turizma.

Matić je rekla da je za ulazak u Hrvatsku i dalje neophodan samo PCR test, ali se čeka i konačn stav EU o digitalnom sertifikatu, odnosno takozvanom kovid pasošu.

„I u Tursku se ulazi sa PCR testom, ali je uvela novu meru koja se primenjuje od 15. marta, a to je da se popuni elektronski sertifikat 72 sata pre ulaska u Tursku, i da kod koji dobijete prilikom popunjavanja sertifikata imata na mobilnom telefonu ili u nekom drugom digitalnom formatu, i da se pokaže prilikom ulaska u Tursku“, objasnila je Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.