U trendu

Međugodišnja inflacija u evrozoni 2,2% u julu

BRISEL – Međugodišnja inflacija u ervozoni iznosila je u julu 2021. godine 2,2 procenta, ubrzavši rast u odnosu na jun kada je iznosila 1,9 posto, prema danas objavljenim konačnim podacima Zavoda statistiku Evropske unije Evrostata, kojima je potvrđena preliminarna procena.

To je najviša stopa rasta potrošačkih cena u 19-članom monetarnom bloku u poslednje tri godine, odnosno od oktobra 2018, prenosi Rojters.
Rast inflacije u Evropskoj uniji iznosio je u julu 2,5 odsto na godišnjem nivou, i takođe je ubrzao u odnosu na prethodni mesec kada iznosio 2,2 procenta

Najniže godišnje stope inflacije su registrovane na Malti (0,3%), u Grčkoj (0,7%) i Italiji (1,0%), dok su najviše izmerene u Estoniji (4,9%), te Poljskoj i Mađarskoj (obe po 4,7%).

U poređenju sa junom, međugodišnja inflacija je u julu pala u devet država članica EU, ostala je stabilna u dve, a porasla je u šesnaest.

Povećanju julske stope na godišnjem nivou najviše je doprineo rast cena energije, zatim hrane, alkohola i duvana, kao i poskupljenje usluga i neenergetskih industrijskih proizvoda, prema podacima Evrostata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.