U trendu

Merkator prodao Supernovi 10 trgovačkih centara u Sloveniji

BEOGRAD – Slovenački trgovinski lanac Mekator danas je sa austrijskom kompanijom Supernova potpisao ugovor o prodaji 10 trgovinskih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra.

Supernova je preuzela od Merkatora trgovačke centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Koper I, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana Šiška, Postojna, Novo mesto i Slovenj Gradec, prenosi portal Index.hr.

Ugovorom je predviđeno da će Merkator dugoročno uzeti u najam delove centara u koje će izdvojiti svoju osnovnu delatnost.

Merkator je dogovorio da uzimanje u najam tih centara na rok od 15 godina, uz mogućnost daljeg produženja najma za dodatnih 15 godina pod istim uslovima.

Novi vlasnik centara se ugovorom obvezao da će ulagati u obnovu centara.

Potpisani ugovor je, kako je navedneo, dokaz da Merkator uspešno nastavlja projekt monetizacije koji je, pre svega usmeren razduživanju i time omogućava dugoročni razvoj grupe, navedeno je u saopštenju.

Takođe, dodaje se da je prodajom 10 centara u Sloveniji zaključena druga faza projekta monetizacije koju će Merkator nastaviti i ubuduće.

Projekt monetizacije započeo je prodajom trgovačkog centra u Beogradu krajem prošle godine.

Na početku ove godine Merkator je raspisao međunarodno takmičenje putem kojeg je pozvao međunarodne investitore i ostale kojima je osnovna delatnost upravljanje nekretninama.

U projekt je bilo uključeno 17 centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Merkator će po prodaji centara u Sloveniji i zaključenju druge faze monetizacije nastaviti s trećom fazom, koja ce uključivati i prodaju centara u drugim državama.

„U skladu s dugoročnim poslovnim planom nastavićemo sa zacrtanom strategijom, koja takođe podrazumeva ispunjavanje obaveza u dogovoru s bankama kreditorima“, saopštio je Merkator.

Supernovu, sa sedištem u Gracu, osnovao je 1994. godine Frank Filip Albert Prvi, a ima ispostave u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi i u Beogradu.

Kompanija je usmerena na razvoj nekretnina i ulaganje u nekretnine, dok vrednost njenog trenutnog portfelja premašuje milijardu evra.

Po realizaciji prodaje dela nekretnina Merkator će u Sloveniji i dalje biti vlasnik 81 posto nekretnina za osnovnu delatnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.