U trendu

Meštani deset sela najavili proteste nezadovoljni cenom za oduzetu zemlju za izgradnju auto-puta

Meštani 10 sela iz okoline Čačka i Lučana najavili su danas da će od srede, 1. februara, početi proteste ispred Višeg suda u Čačku jer su nezadovoljni cenom koju im država nudi za zemlju oduzetu za izgradnju auto-puta Preljina-Požega.

Stanovnik sela Pakovraće Milojko Ćosić rekao je agenciji Beta da im država oduzetu zemlju plaća kao poljoprivredno zemljište, što je mnogo niža cena nego da je procenjena kao građevinsko zemljište, što oni zahtevaju.

„Za oduzetu zemlju država nam nudi 200 dinara po kvadratu, što je za nas neprihvatljivo. Zato ćemo u sredu početi proteste ispred Višeg suda u Čačku i protestovaćemo svakog dana, od 12 do 14 časova, dok naši zahtevi ne budu ispunjeni“, rekao je Ćosić.

On je dodao da su protest najavili meštani sela Pakovraće, Prijevor, Trbušani, Vranići, Rakova, Rtari, Markovica, Negrišori, Krstac i Lisice.

Ćosić je pre 15 dana sam blokirao radove na izgradnji deonice auto-puta kroz Pakovraće jer je bio jedini stanovnik tog sela kome nije bila isplaćena kuća koja mu je oduzeta za izgradnju tog puta.

Posle tri dana blokade posetio ga je direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak koji je obećao da će mu za dva dana biti isplaćena kuća, posle čega je Ćosić prekinuo blokadu, a Drobnjakovo obećanje je ispunjeno.

„Nisu mi još isplatili pomoćne objekte koji su takođe oduzeti u procesu eksproprijacije, ali su najavili da će ta isplata biti za 20 dana. Ukoliko se to ne dogodi, nastaviću sa blokadom“, rekao je Ćosić.

Meštani Pakovraća su prošle godine tri meseca blokirali radove na izgradnji auto-puta Preljina-Požega jer im nije bila isplaćena imovina oduzeta pre više od tri godine za izgradnju tog puta.

Blokadu su prekinuli posle dogovora sa direktorom „Puteva Srbije“ Drobnjakom da im za oduzetu imovinu bude isplaćen deo novca, a ostatak posle završenih sudskih procesa koje meštani vode tri godine pred nadležnim sudovima jer su nezadovoljni ponuđenom cenom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar