U trendu

Mihajlovic: Zelimo da privucemo sto vise americkih investicij

VARŠAVA – Srbija želi da bude lider u energetskom i rudarskom sektoru u regionu i privuče što više američkih kompanija, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa zamenikom američkog sekretara za trgovinu Donom Grejvsom.

Mihajlović je sa Grejvsom razgovarala o potencijalima za ulaganja u nove energetske kapacitete, novim investicijama iz SAD i zahvalila na pruženoj podršci i pomoći u izradi zakona, podzakonskih akata i pratećih strateških dokumenata.

„Projekti u novom investicionom ciklusu vredni su 17 milijardi evra, a više od pet milijardi je za obnovljive izvore energije. Imamo već sporazum o saradnji sa američkom kompanijom UGTR o razvijanju tehnologija za izgradnju solarnih elektrana“, rekla je Mihajlović, saopštilo Ministarstvo.

Ministarka je istakla i pozitivno iskustvo sa prvom američkom kompanijom u infrastrukturnom sektoru „Behtelom“ i dodala da postoji obostrana zainteresovanost za ulaganje u nove HE i vetroelektrane.

„Želimo da budemo lideri u energetskom i rudarskom sektoru u regionu i da privučemo što više američkih kompanija“, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva i Grejvs razgovarali su i o nastavku pružanja podrške i razmeni tehnologija i iskustava u izradi vodonične strategije.

Grejvs je posebno istakao da ceni dosadašnje partnerstvo i izrazio očekivanje da će saradnja sa Srbijom biti poboljšana u svim oblastima.

„Zainteresovani smo da unapređujemo saradnju sa ciljem da postignemo energetske ciljeve. Nadam se da ćemo vrlo brzo i konkretizovati saradnju“, poručio je Grejvs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar