U trendu

Minimalac u 2022. biće 35.012, na SES-u bez dogovora

BEOGRAD – Minimalna cena rada u 2022. godini iznosiće 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić nakon sednice Socijalno – ekonomskog saveta, na kojoj nije postignut dogovor sa sindikatima koji su tražili veće povećanje.

Premijerka je na konferenciji za medije u Palati Srbija rekla da će u 2022. sa tim povećanjem minimalac 89 odsto pokrivati minimalnu potrošačku korpu.

Brnabićeva je rekla da je dijalog bio konstruktivan, da razume da su sindikati nezadovoljni i najavila da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Ona je istakla da je vlada i prošle godine povećala minimalac tokom pandemije kovida 19, da je i sada dala sve od sebe da se mininalna zarada što više poveća.

Takođe, navela je da je u periodu od 2016. godine kontinuirano povećavana minimalna zarada i da će do 2024. godine ona biti duplirana, kada će 100 odsto biti pokrivena minimalna potrošačka korpa.

Kaže da je prošle godine povećan minimalac povećan za 6,6 odsto, iako je BDP zemlje pao za oko jedan odsto.

„Mislim da smo dali smo sve od sebe i da smo došli do najboljeg mogućeg rezultata. Ovi razgovori se nastavljaju pošto je veliki posao pred nama da mi 2023. donesemo odluku na jednom ovakvom sastanku koja će dovesti minimalnu zaradu na 100 odsto pokrivenosti minimalne potrošačke korpe“, naglasila je Brnabićeva.

Predstavnici S S S S i UGS Nezavisnost su rekli da nisu zadovoljni jer su očekivali da povećanje minimalca bude toliko da se 100 odsto pokrije minimalna potrošačka korpa.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će pored povećanja minimalnca za 9,4 odsto u 2022. biti uvedene olakšice za privredu odnosno da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, kao i da se stopa doprinosa za PIO smanji za 0,5 odsto.

Mali je kazao da je će minimalac biti povećan sa postojećih oko 32.000 dinara na 35.012 dinara.

Ministar rekao da razgovori o minimalcu nikada nisu jednostavni niti laki, kao i da sa ovim povećanjem mininalca naša priveda nastavlja da ide napred, da se održava puna zaposlenost i da konkurentnost i efikasnost rada naše privrede ne zaostaje.

Naveo je da je nastavljeno sa rasterećenjem privrede kada je reč o porezima i doprinosima na plate, kao i da je 2017. to opterećenje iznosilo 64 odsto, dok će sa šmanjenjem od naredne godine biti 61,1 odsto.

„To doprinosi daljem zapošljvanju i otvaranju novih radnih mesta. Naša privreda raste uprkos najvećoj panediji i ekonomskoj krizi“, istakao je Mali.

Podsetio je da je u prvojo polovini godine rast BDP-a bio 7,6 odsto i da će na kraju ove godine taj rast iznositi najmanje 6,5 odsto, što znači da će Srbija biti među prva tri mesta u Evropi po stopi rasta.

Mali je rekao da u prvih sedam meseci imamo 2,1 milijardu evra stranih direktnih investicija, po čemu se vidi da taj priliv ne opada uprkos pandemiji.

„Imamo i potvrdu da nam zaposlenost raste uprkos pandemiji, a potpuno smo zadržali makroekonomsku stabilnost i ovog trenutka udeo javnog duga u BDP -u 55,5 odsto“, naglasio je ministar.

Takođe, istakao je da je u prvih osam meseci postignut odličan rezultat, pošto je planiran deficit od 234 mlrd dinara, a bio je samo 71 milijardu, što znači da je skoro 160 mlrd dinara bolji rezultat nego što je predviđeno.

Zato mogu da kažem da ćemo od 22. septembra, kao što smo obećali isplatitili 50 evra svim najstarijim sugrađanima kao pomoć, u novembru isplatiti dodatnih 30 evra i u decembru još 20 evra za sve punoletne građane u decembru.

Mali je rekao da će prosečna plata u decembru 2022. godine iznositi 670 evra, kao i da će do decembra 2025. iznosila 900 evra.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević je rekla da je vlada radila u punom kapacitetu po pitanju pregovora o povećanju minimalne cene zarade u 2022. godine.

Istakla je da je jasno da svi partneri u SES-u imaju isti cilj, da se poboljša socijalno-ekonomski status građana.

„Da li želimo da to bude više i bolje – da. Mislimo da je to moguće i na pravom smo putu“, navela je Kisić Tepavčević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.