U trendu

Ministarstvo i Telekom: Da digitalna rešenja prate gradnju puteva i pruga

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Telekom Srbija dogovorili su danas saradnju kako bi infrastrukturni projekti koje drÅŸava realizuje kroz digitalna reÅ¡enja bili dostupniji građanima.

Ministar Goran Vesić posle potpisivanja memoranduma sa generalnim direktorom Telekoma Vladimirom Lučićem poručio je da Srbija ove godine u infrastrukturu ulaÅŸe 3,6 milijardi evra Å¡to je viÅ¡e nego Å¡to ulaÅŸu sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno.

Ocenio je da je to rezultat vizije predsednika Aleksandra Vučića da svi delovi Srbije budu saobraćajno povezani.

Dodao je da saobraćajna povezanost znači nova radna mesta, a onda to znači veće plate i bolji ÅŸivotni standard.

„VaÅŸno je da postojeću infrastrukturu koju gradimo i odrÅŸavamo. VaÅŸno je partnerstvo sa Telekom Srbije, jer je to kompanija koja je lider modernih i smart tehnologija u ovom regionu. Domaća je kompanija koja zapoÅ¡ljava domaće stručnjake i potpuno je prirodno da sa Telekomom Srbije sarađujemo kada su u pitanju smart i digitalna reÅ¡enja za naÅ¡e puteve“, rekao je on.

Vesić je istakao da je ÅŸelja da u budućnosti bude korišćeno sve viÅ¡e pametnih reÅ¡enja.

„Da tako naÅ¡i putevi postanu dostupniji građanima, i da preko novih digitalnih tehnologija nudimo građanima koji koriste naÅ¡e puteve i pruge nove pogodnosti“, rekao je on.

Istakao je da za Srbiju i Ministarstvo ne postoji pogodniji partner od Telekoma Srbije za ovaj posao.

„Telekom Srbija je jedan od pokretača razvoja zemlje. Sa razvojem infrastrukture Telekoma posao dobija domaća industrija, a sa razvojem njihovih smart-pametnih reÅ¡enja naÅ¡i stručanjaci, naÅ¡i mladi, ostaju u zemlji i rade ovde za naÅ¡u drÅŸavu“, poručio je Vesić.

Istakao je da Memorandum nikako neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

„Nemamo nameru da Memorandum ostane samo slovo na papiru. Već u narednim mesecima ćemo izaći sa aplikacijama i zajedničkim reÅ¡enjima. I zajedno sa Telekomom raditi na razvoju novih reÅ¡enja, kako bi infrastruktura koju gradimo bila dostupnija ljudima“, zaključio je on.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić je istakao je da je na ovaj način ukazana čast toj kompaniji koja je regionalni lider i što je Ministarstvo prepoznalo značaj digitalnih tehnologija i servisa u budućnosti.

„Telekom Srbije je nosilac digitalne transformacije u ovom delu Evrope. Mnogo ulaÅŸemo u taj segment. Preko naÅ¡eg Fonda finansiramo startap ideje iz domena digitalnih servisa“, rekao je on.

Dodao je da će u narednih desetak godina doći do velikih promena u digitalnoj transformaciji i do četvrte industrijske revolucije, te da su pametni gradovi već sadašnjost, a da će uskoro i automobili imati samostalno upravljanje.

„Telekom kao druÅ¡tveno odgovorna kompanija smatra da treba sa drÅŸavnim organima da podeli svoju viziju i pravac tehnoloÅ¡kog razvoja kako bi zajedno uspeli da napravimo Å¡to viÅ¡e digitalnih servisa koji bi za građane imali praktičnu primenu“, poručio je on.

Najavio da će timovi Ministarstva i TS u budućnosti raditi na Å¡to viÅ¡e takvih servisa kako bi se ulaganja u infrastrukturu joÅ¡ viÅ¡e pribliÅŸila građanima.

Kao primer dosadaÅ¡nje dobre saradnje naveo je uspostavljanje odličnog interneta na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad urađeno za Srbija voz, Å¡to je zatim preraslo i u servis onlajn kupovine karata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar