U trendu

Mitrović: Ministarstvo privrede 2023. ulaze 790 miliona dinara u infrastrukturu

BEOGRAD – Ministarstvo privrede će ove godine uložiti oko 790 miliona dinara u investicije u infrastrukturne objekte za unapređenje privrednog ambijenta, izjavio je danas za Tanjug državni sekretar Ministarstva privrede Darko Mitrović i naveo da će odlukom ministra privrede Radeta Baste sredstva biti upotrebljena za realizaciju 21 infrastrukturnog projekta koji će uticati na njihov razvoj.
„Cilj nam je da unapredimo razvojne potencijale lokalnih samouprava kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapređenje privrednog ambijenta i otvaranje novih radnih mesta. Opredeljenim sredstvima finansiraće se infrastrukturni projekti na opremanju zona poslovanja i turističkih kapaciteta u lokalnim samoupravama“, rekao je Mitrović.

Dodao je da Ministarstvo privrede finansira celokupnu vrednost radova na projektima kada je reč o lokalnim samoupravama treće i četvrte grupe razvijenosti i da se tako doprinosi ravnomernom regionalnom razvoju.

Za razliku od njih, lokalne samouprave iz prve i druge grupe će imati obavezu sopstvenog učešća u realizaciji projekta.

Kada je reč o konkretnim projektima, u Novom Pazaru, Osečini, Kruševcu, Vladimircima i Prokuplju je predviđeno infrastrukturno opremanje zona poslovanja kroz izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom, dok će se u Jagodini izgraditi glavni korektor za industrijski kompleks.

U Golupcu, Velikom Gradištu, Tutinu, Bajinoj Bašti, Ljuboviji, Kosjeriću, Žagubici, Aleksincu, Lajkovcu, Surdulici, Kučevu i Lazarevcu realizovaće se infrastrukturni projekti u funckciji razvoja turističkih potencijala i dostupnosti turističkim lokalitetima koji postoje na teritorijama navedenih lokalnih samouprava.

Realizacijom projekata u Medveđi, odnosno Sijarinskoj banji, Sokobanji i Petrovcu na Mlavi pospešiće se razvoj banjskog turizma.

Tako će se u Sijarinskoj banji u Medveđi, rekonstruisati i dograditi objekat Rimskog kupatila, u Sokobanji će u okviru centralnog gradskog parka biti rekonstruisan dečji park, a u Petrovcu na Mlavi izgradiće se saobraćajnice koje će obezbediti dostupnost Banji Ždrelo.

Dejan Mitrović ističe da se početak realizacije infrastrukturnih radova očekuje u julu, nakon što se sprovedu neophodne zakonske procedure, te da će inženjerski tim, kao i rukovodstvo Ministarstva privrede budno pratiti realizaciju svih radova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.