U trendu

Mitrović: U Srbiji se reciklira od 5 do 10 odsto sijalica

BEOGRAD – Sijalice predstavljaju opasan otpad i trenutno se reciklira između pet i deset odsto sijalica plasiranih na tržište Srbije, rekla je danas menadzerka projekta „Povećanje reciklaže za baterije i sijalice“ Sanja Knežević Mitrović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ona je za Tanjug istakla da svaki građanin Srbije u proseku godišnje prikupi oko kilogram baterija, za koje bi kompanije za reciklažu mogle da ponude četiri evra po kilogramu, ukoliko bi u Srbiji postojala zakonska regulativa i postrojenje za reciklažu.

Knežević Mitrović je kazala da su NALED i nemačka agencija za razvoj GIZ sa privatnim partnerima pokrenuli projekt „Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice“ u okviru koga su određene lokacije gde bi građani mogli ovaj otpad da donesu i odlože.

Kazala je da je za ovaj projekat od ključnog značaja saradnja sa lokalnim samoupravama.

„Uloga lokalne samouprave je ključna, iz razloga što za posebni otpad morate da imate i posebnu dozvolu, koju vam izdaje lokalna samouprava kako bi na određenim lokacijama otpad mogao da se skuplja i skladišti“, rekla je ona.

Navela je da je kroz ovaj projekat uključeno sedam javnih institucija u Kragujevcu, gde se na ovaj način sakupljaju i baterije i sijalice, a da su u Beogradu to lokacije 13 fakulteta Beogradskog univerziteta i Uslužni centar opštine Stari grad.

Ocenila je da su građani zainteresovani da se uključe u ovakve akcije, kao i da je potrebno da se dodatno uloži u infrastrukturu, kao i da posude za odlaganje budu pristupačne građanima.

Istakla je da se u Srbiji upravljanjem baterija, sakupljanjem i tretmanom bavi samo jedna firma, koja je i partner NALED-u na ovom projektu.

Zaključila je da u Srbiji mreža sa sakupljanje baterija i sijalica mora da bude šira.

„Pozitivna situacija je što je početkom ove godine donet program za upravljanje otpadom, koji predviđa da će u Srbiji 169 reciklažnih dvorišta biti definisano i osnovano po različitim jedinicama lokalne samouprave, gde bi otpad mogao da nađe svoje mesto“, poručila je Mitrović.

Kada je reč o ambalažnom otpadu, ona je kazala da je to potpuno drugi koncept u odnosu na opasni otpad i najavila da NALED i GIZ planiraju projekat koji se odnosi na sakupljanje staklene ambalaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.