U trendu

Mlinovi: Isplatiti razliku između tržišne i ograničene cene

BEOGRAD – Industrijski mlinovi, proizvođači malih pakovanja brašna, traže da im se iz budžeta isplati razlika između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene za februar, mart i april, sapštila je Žitounija i najavila da će mlinovi da bi smanjili gubitke nastale isporukom malih pakovanja brašna biti prinuđeni da drastično smanje isporuke.

„Da bi smanjili gubitke na supstanci nastale isporukom malih pakovanja brašna, mlinovi će biti prinuđeni da drastično smanje isporuke, ali će ispoštovati količinske obaveze iz posebne uredbe na taj način što će trgovinama isporučivati i brašno T-500 u pakovanjim od 25 kilograma po redovnoj ceni za taj tip i vrstu pakovanja brašna“, naveo je u saopštenju direktor Udruženja mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“ Zdravko Šajatović.

Istakao je da industrijski mlinovi već šesti mesec za redom snabdevaju trgovine brašnom u skladu sa obavezom propisanom posebnom uredbom o ograničavanju cena.

„U navedenom periodu mlinovi su svoju obavezu izvršavali više nego korektno, a često su isporučivali i veće količine od uredbom propisanih. S obzirom da je prodajna cena pšenice već dostigla iznos od 42,00 dinara za kilogram, prodajom navedenih tipova i pakovanja brašna po ograničenim cenama čija je pondrisana visina na nivou cene pšenice, mlinovi su već ušli u zonu gubitka na supstanci“, ističe Šajatović.

Žitounija je, kako je navedeno, nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija dostavila veliki broj zahteva i urgencija da se u skladu sa članom 37. Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda iz budžeta mlinovima hitno isplati razlika između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene za mesece februar, mart i april, ali bez ikakvog uspeha.

Takođe, Žitounija tvrdi da će svojim neodgovornim postupanjem nadležna ministarstva finansijski onesposobiti mlinove da u predstojećoj žetvi uskladište i kupe odgovarajuće količine pšenice roda 2022.godine.

„Takođe ukazujemo na činjenicu da su mlinovi jedini garant stabilnog i sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta brašnom, jer taj garant realno ne mogu biti ni Ministarstvo trgovine a pogotovo ne Robne rezerve“, naglasio je Šajtović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar