U trendu

MMF bez odluke o optužbama protiv Georgijeve

VAŠINGTON – Godišnji sastanak Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke počinje danas pod bremenom činjenice da Izvršni odbor MMF nije doneo nikakvi odluku nakon maratonskog sastanka povodom optužbi protiv generalne direktorke Fonda Kristaline Georgijeve o lažiranju podataka za „Duing biznis“ listu, piše Rojters.

U nastojanju da „razjasni detalje“ vezane za tu istragu, bord MMF-a se sastao u nedelju sa Georgijevom i advokatskom kancelarijom koja tvrdi da je ona, dok je bila izvršni direktor Svetske banke 2017, vršila pritisak na zaposlene da izmene podatke kako bi Kina bila boje rangirana na „Duing biznis“ listi SB.

„Odbor je danas načinio dalji znatan napredak u svojoj proceni uz izglede da vrlo brzo okonča razmatranje ovog pitanja“, navodi se u saopštenju Fonda objavljenom juče.

Bord MMF-a, koji čine 24 člana, planira da se ponovo sastane danas kako bi odlučili o budućnosti Georgijeve na čelu tog globalnog kreditora u vremenima krize, rekli su Rojtersu dobro obavešteni izvori. Jedan od njih, upućen u diskusiju o ovoj temi, izrazio je uverenje da će odbor dati podršku bugarskoj ekonomistkinji.

Francuska i druge evropske vlade izrazile su u petak podršku da ona završi mandat kao šefica MMF-a, dok su američki zvaničnici i neki drugi zatražili više vremena kako bi se istražile različite tvrdnje o nepravilnostima prilikom izrade „Duing biznis“ izveštaja, jedne od glavnih publikacija Svetske banke čije je dalje izdavanje otkazano.

Ovaj skandal preti da baci senku na važne sastanke u okviru godišnjeg zasedanja MMF-a i Svetske banke, na kojima će Georgijeva, zajedno sa predsednikom SB Dejvidom Malpasom, imati glavnu ulogu u diskusijama o globalnom oporavku od pandemije kovid-19, rasterećenju od dugova i naporima da se ubrza vakcinacija.

Bord direktora MMF-a je u petak raspravljao o pomenutim optužbama čitavih pet sati, pre nego što je prekinuo diskusiju i zakazao odvojene sastanke u nedelju sa Georgijevom i advokatima iz advokatske kancelarije VilmerHale, koji su trajali do kasnih sati noćas.

Georgijeva je kategorično odbacila optužbe koje datiraju iz 2017. godine, kada je bila izvršni direktor Svetske banke. Na čelo MMF-a je došla u oktobru 2019.

Advokat Georgijeve kaže da je VilmerHale u istrazi prekršio pravila Svetske banke predviđena pravilnikom etici i ponašanju zaposlenih Banke, jer je Gergijevoj uskratio da odgovori na optužbe, što ta advokatska kancelarija negira.

Fajnenšel tajms je juče izvestio da Sjedinjene Države i Japan traže smenu Georgijeve, ne pozivajući se ni na kakve izvore.

Ministarstvo finansija SAD-a, koje kontroliše 16,5 posto akcija MMF -a, odbilo je komentar povodom pisanja FT-a, a u japanskoj ambasadi u Vašingtonu nije bilo nikog na raspolaganju da prokomentariše izveštaj londonskog poslovnog lista, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.