U trendu

MMF predviđa manji globalni rast i inflaciju od sedam odsto za ovu godinu

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF), u danas objavljenom izveštaju sa prognozama za svetsku ekonomiju, blago je smanjio izglede za globalni rast za tekuću godinu, pošto su povećane kamatne stope usporile ekonomske aktivnosti i upozorava da bi dalja previranja u finansijskom sistemu mogla smanjiti proizvodnju na nivo blizu recesije.

Kako navodi Rojters, MMF sada predviđa rast globalnog realnog BDP-a od 2,8 odsto za 2023. i 3,0 odsto za 2024. godinu, što predstavlja naglo usporavanje sa rasta od 3,4 odsto u 2022. zbog strože monetarne politike.

Pored toga, MMF predviđa globalnu inflaciju od sedam odsto ove godine, što je pad sa 8,7 odsto u 2022, ali više u odnosu na januarsku prognozu od 6,6 odsto za 2023, prenosi AP.

Visoka inflacija će verovatno primorati Federalne rezerve i druge centralne banke da nastave da povećavaju stope i da ih duže drže na vrhuncu ili blizu njega kako bi se borile protiv porasta cena, a očekuje se da će ti, sve veći troškovi zaduživanja, oslabiti ekonomski rast i potencijalno destabilizovati banke koje su se oslanjale na istorijski niske stope.

„Naš savet je da monetarna politika ostane fokusirana na smanjenje inflacije“, rekao je glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinšas.

On je naveo da centralne banke ne bi trebalo da zaustave svoju borbu protiv inflacije zbog rizika finansijske stabilnosti, koji izgledaju „veoma ograničeni“.

MMF ističe da su rizici od „zaraze“ bankarskog sistema obuzdani snažnim političkim akcijama nakon neuspeha dve regionalne banke u SAD i prinudnog preuzimanja banke Kredi Suis.

Fond predviđa verovatnoću od 25 odsto da će globalni rast pasti ispod 2 odsto za 2023, do čega je došlo samo pet puta od 1970. godine, poslednji put kada je pandemija virusa kovid-19 izbacila globalnu trgovinu iz koloseka 2020. godine.

Predviđanja MMF-a za SAD su se blago poboljšala, sa predviđanjem rasta u 2023. od 1,6 odsto, u odnosu na 1,4 odsto prognoziranih u januaru.

S druge strane, MMF je smanjio prognoze za neke velike ekonomije, uključujući Nemačku, za koju se sada predviđa smanjenje od 0,1 odsto u 2023. i Japan, za koji se sada predviđa rast od 1,3 odsto ove godine, umesto 1,8 odsto predviđenih u januaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar