U trendu

Momirović: Formalno počinju pregovori o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

PEKING – Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je danas sa ministrom trgovine NR Kine Vang Ventaom Memorandum o saradnji Srbije i te zemlje kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između dve države.

„Danas sam sa svojim kolegom ministrom trgovine NR Kine gospodinom Van potpisao Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između naše dve države“, rekao je Momirović nakon potpisivanja Memoranduma u Pekingu.

Ministar je naglasio da je potpisivanje ovog dokumenta još jedan korak veliki korak kako bi se dodatno ojačala ekonomija Srbije.

„Podsetio bih vas da je pre 10 godina izvoz Srbije u Kinu iznosio šest miliona dolara, a prošle godine on je iznosio 1,3 milijarde dolara. Očekujemo sledeće godine, kada ovaj sporazum stupi na snagu da će naš izvoz premašiti iznos od dve milijarde dolara i to će biti pravi uspeh“, ocenio je Momirović.

Momirović boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Kini, a osim današnjeg sastanka sa ministrom trgovine te zemlje, razgovarao je i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem, kojeg je informisao o rezultatima koje kineske kompanije ostvaruju na našem tržištu.

On je naglasio da su kompanije „Ziđin“ i „Hbis“ promenile srpsku ekonomiju i značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije, i istakao da je Srbija izvozno orijentisana prema kineskom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar