U trendu

Momorović: Započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

PEKING, 12. aprila – Ekonomski odnosi između Srbije i NR Kine su na izuzetno visokom nivou, a Srbija je važan strateški partner Kine na Zapadnom Balkanu, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas, u Pekingu, sa ministrom trgovine NR Kine Vang Ventaom potpisao Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine.

„Ovo je još jedan veliki korak, kako bi dodatno ojačali našu ekonomiju“, rekao je ministar Momirović i dodao da je pre 10 godina izvoz u NR Kinu iznosio šest miliona dolara, a prošle godine iznosio je 1,3 milijarde dolara što potvrđuje činjenicu da smo zajedničkim snagama napravili ogroman uspeh i dodatno uspeli da razvijemo naše ekonomske odnose, saopštilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Momirović je takođe i napomenuo da je jedan od glavnih zadataka u narednom periodu realizacija Sporazuma o slobodnoj trgovini čime će naše kompanije dobiti nove šanse na tržištu Kine, a sa druge strane i kineske kompanije napraviće još veće uspehe u Srbiji.

„Očekujemo sledeće godine, kada ovaj sporazum stupi na snagu, da će naš izvoz premašiti iznos od dve milijarde dolara što će biti pravi uspeh“, zaključio je ministar Momirović.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine, ministar trgovine Tomislav Momirović ujedno je i završio trodnevnu posetu NR Kini, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.