U trendu

Moskovisi: Odgovornost na SAD-u i Kini da reše spor

TOKIO – Saopštenje ministara finansija iz Grupe 20 (G20) o „intenziviranju“ trgovinskih tenzija stavlja u zadatak Sjedinjenim Državama i Kini da reše svoj trgovinski spor, izjavio je danas evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

Evropski komesar, koji je govorio u Tokiju nakon učešća na sastanku ministara finansija G20 u Fukuoki tokom vikenda, izrazio je nadu da će SAD i Kina postići dogovor na samitu lidera G20 u Osaki kasnije ovog meseca, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju ministara finansija iz G20, objavljenom u nedelju, navodi se da su se trgovinske i geopolitičke tenzije „intenzivirale“, što povećava rizike po poboljšanje globalnog rasta.

„Mapa puta će ići dalje, a to znači dve stvari“, rekao je Moskovisi na konferenciji za novinare.

„Prvo je reforma Svetske trgovinske organizacije, a drugo je pronalaženje bilateralnih rešenja. Tu očekujemo da će Sjedinjene Države i Kina pronaći način da postignu dogovor. Možda će samit u Osaki biti važan trenutak za to“, naveo je on.

Američki ministar finansija Stiven Menučin je najavio da će se američki predsednik Donald Tramp i njegov kineski kolega Si Đinping sastati 28-29. juna na samitu G20 u Osaki, ali zvanični Peking nije potvrdio taj sastanak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.