U trendu

N1: NKOSK odustala od nabavke veštačkih suza za zaposlene

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) obustavila je planiranu javnu nabavku 200 pakovanja veštačkih suza (kapi za oči) za zaposlene u toj državnoj instituciji, preneo je danas portal N1.

Javna nabavka je uredno objavljena na Portalu javnih nabavki, a u tehničkoj specifikaciji se navodi da naručilac nabavlja preparat, veštačke suze „Refresh contacts“ od 15 mililitara „ili odgovarajuće“.

NKOSK je planirao da za ovu nabavku izdvoji 150.000 dinara, što po tržišnoj ceni odgovara iznosu za kupovinu 179 pakovanja preparata. Na javni poziv se niko nije javio, pa je nabavka obustavljena.

U opisu posla NKOSK-a je osiguranje stambenih kredita koje banke odobravaju gradjanima i u slučaju da dužnici ne mogu da otplaćuju zajam, NKOSK bankama nadoknadjuje štetu.

Javna nabavka je bila objavljena 12. januara, a rok za podnošenje ponuda istekao je 31. januara.

U odgovoru na pitanje N1 koja je logička veza „veštačkih suza“ sa osiguranjem kredita i nacionalnom korporacijom, NKOSK je naveo poznato: da je plan bio da se veštačke suze nabave za zaposlene.

„Naručilac odredjuje predmet nabavke u skladu sa svojim objektivnim potrebama i na osnovu navedenih potreba sačinjava tehničke specifikacije koje predmet nabavke mora da ispunjava. U skladu sa navedenim, naručilac u konkretnom postupku nabavlja preparat ‘veštačke suze’ za zaposlene u korporaciji“, navedeno je u odgovoru NKOSK-a portalu N1.

Veštačke suze „Refresh contacts“ u državnim apotekama koštaju 836 dinara i prema navodima farmaceuta spadaju u jeftinije u toj kategoriji.

„Budući da, prema Zakonu o javnim nabavkama, naručioci ne mogu da detaljno opisuju i imenuju predmete nabavki, NKOSK je u ovom slučaju dodala specifikaciju ‘ili odgovarajuće’ kako bi se zakonski ‘pokrila'“, pojasnio je nedavno novosadski portal 021.

Veštačke suze su kapi za oči koje ih vlaže i ublažavaju iritaciju i druge zdravstvene probleme, koriste ih i oni koji nose kontaktna sočiva, a preventivno i oni koji dugo rade za kompjuterom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar