U trendu

Na sajmu u Tirani razgovori sa velikim albanskim kompanijama

BEOGRAD/TIRANA – Srpske firme koje od danas nastupaju na sajmu privrede u Tirani imaće razgovore sa velikim poslovnim sistemima Albanije, kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa i sa trgovinskim lancima, kao što su Špara i Konada.

Privredna komora Srbije organizovala je za 22 srpske firme na sajmu u Albaniji , koji počinje večeras i traje do 4. decembra, bogat biznis program sastanaka, susreta i razgovora.

„Organizovan je bogat biznis program, zakazano više od stotinu sastanaka sa albanskim kompanijama, B2B susreti u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), kao i razgovori sa najvećim trgovinskim lancima svih šest ekonomija Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana“, saopštila je PKS.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović posebno ističe razgovore sa velikim poslovnim sistemima Albanije kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, kao i sa trgovinskim lancima poput Špara i Konada.

Sajam se održava pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“, a ove godine učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.

PKS organizovala je „biznis tu biznis“ sastanke i za mala i srednja preduzeća iz regionalnih privrednih komora Kruševca i Niša koja će posetiti sajam.

„Perspektivni sektori za saradnju Srbije i Albanije su poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja“, navodi Radovanović.

PKS ističe da više od 1.000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dveju privreda svedoči podatak da je tokom 2020. godie za 10 odsto uvećan izvoz na albansko tržište.

Robna razmena je tokom prvih devet meseci bila vredna 186,9 miliona evra što je povećanje od 28 odsto u odnosu na prvih devet meseci 2020.

Za četvrtinu je povećan i izvoz, dok je uvoz uvećan za 41 odsto, navodi PKS.

Srbija je ostvarila i veći suficit u razmeni – za devet meseci on je iznosio 94,1 miliona evra, što je za 14,6 miliona više nego u istom periodu 2020. godine.

Direktor razvoja porodične kompanije Bogutovo Vanja Pećinar ističe da je ta firma koja se bavi proizvodnjom veša i tekstila, kao i otkupom i preradom voća, fokusirrana na Zapadni Balkan.

„Prisutni smo na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a težimo da uspostavimo saradnju i sa albanskim firmama. Narednih dana, planirani su sastanci sa potencijalnim albanskim partnerima“, rekao je on.

Firma Stanteć koja se bavi robotizacijom i automatizacijom procesa pakovanja u industriji hrane teži da postigne prepoznatljivost na tržištu Albanije.

„Smatramo da moramo biti prepoznatljivi i prisutni za trenutak kad tržište bude spremno za nas“, navodi Biljana Kojić Miladinović.

Direktor Milšpeda za Albaniju Marko Divljan kaže da ta firma na tržištu Albanije posluje od 2013. godine, i za tih gotovo punih sedam godina, razvila je infrastrukturu, 8.000 kvadrata skladišta, kancelarije širom zemlje koje daju podršku u carinskom posredovanju i transportnim operacijama.

„Albanija je prirodno tržište za nastavak razvoja naše mreže, jer ima evropsku budućnost. Sa inicijativom Otvoreni Balkan, Srbija i čitav Balkan dobijaju veće tržište koje broji 18 miliona ljudi, privlači veći broj investitora iz Evrope, bolji život za žitelje Balkana“, navodi on.

Na sajmu pod sloganom „Srbija – Otvoreni Balkan za rast i razvoj“ nastupaju firme Jović servis i remont, Delta filter, Uniplast, Stanteć, „9. Septembar – Tišue Converting“, Vlora comm, Milšped, Aleksandar MN, Trendtex, Bogutovo, Patent CO, Zlatiborac, Nelt, Pionir, Simpo, Budimka, Gebi, Art ival, DPS Klas, MIN Komerc, Bramy i Kolarević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.