U trendu

Nagrada guverneru NBS Jorgovanki Tabaković za uvođenje IPS

BEOGRAD – Guverneru Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković danas je uručena specijalna nagrada „Digital life“ magazina „PC Pres – Top 50 priznanja za najbolje on-line stvari“, za uvođenje sistema instant plaćanja u Srbiji.

Tabaković je tom prilikom podsetila da su pripreme za uvođenje instant plaćanja (IPS) u Srbiju trajale dve godine i da je putem ovog sistema, koji je počeo sa radom 22. oktobra prošle godine, omogućeno da se za 1,25 sekundi obavi transakcija.

„Rad tima (NBS) se vidi u zadovoljnim korisnicima i u plaćanju koja su prešla pet milijardi dinara, u dostignutoj brzini plaćanj koja iznosi 1,25 sekundi kao i u broju transakcija koji raste svakoga dana“, rekla je Tabaković.

Podsetila je da je zajedno sa timom zaposlenih u NBS uveden ovaj način plaćanja u našoj zemlji pre mnogih razvijenih zemalja u Evropi.

Nagradu, koja se dodeljuje 22. put po redu, guverneru je uručila glavna urednica magazina Tatjana Ostojić i u prisustvu direktorke PC Preš-a Vesne Čarknajev.

Ostojić je obrazlažući odluku žirija navela da je nagrada pripala guverneru NBS „za izuzetno revolucionarno ostvarenje“, uvođenje instant plaćanja 2018 godine.

„Ovo je zaista nešto što je prevazišlo sva naša očekivanja u smislu digitalizacije, i upravo zbog toga smatramo da je prava odluka da nagrada pripadne guverneru“, rekla je Ostojić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.