U trendu

Najmlađi iz Kučeva deo projekta cirkularne ekonomije

KUČEVO – Neformalna ekološka grupa „Zelena oaza“ realizovala je u predškolskoj ustanovi „Lane“ iz Kučeva projekat kompostiranja, pravljenje organskog humusa za dohranu biljaka, te na edukativan i konstruktivan način uključila najmlađe u mikro projekat čirkularne ekonomije.

Čitava akcija je sprovedena u cilju da se najmlađima ove opštine približe ekološke teme, kao i da se podigne svest o važnosti reciklaže i njenim prednostima.

Veliki broj roditelja i dece pokazalo je interesovanje za učešće u procesima skupljanja i prerađivanja organskog otpada.

Projekat je podržan od strane lokalne samouprave, kao i od udruženja Mladih istraživača Srbije kroz projekat „Snažno zelenilo“.

Predstavnica neformalne grupe ekološke grupe „Zelena oaza“ Marija Rajčić rekla je Tanjugu da su u procesu pravljenja organskog komposta za dohranu biljaka učestvovala deca predškolskog uzrasta iz sva tri objekta predškolske ustanove „Lane“.

„U kante – kompostere od 16 litara deca su odlagala ostatke od voća i povrća, kore od banane, šargarepe, krompira…a takođe, su uz pomoć roditelja skupljali ostatke hrane i donosili od kuće“, kazala je ona.

Sledeći korak u procesu pravljnja komposta kome su deca prisustvovala, objašnjava Rajčićeva, jeste prelivanje otpada sa mešavinom kiselinskih bakterija i mekinja – starterom, koji ubrzava proces fermentacije narednih 15 dana, koliko je potrebno da mešavina odstoji.

Predškolci su nakon toga upoznati sa narednim procesom, koji podrazumeva prebacivanje mešavine iz malog kompostera u veliki i mešanje sa zelenom masom, čiji je rezultat kompost-humus, koji služi kao dohrana biljkama za vreme rasta.

„U dva objekta deca su sa roditeljima i vaspitačima napravili mini leje za sađenje biljaka, dok je u trećem objektu Sunce, akocijom roditelja, napravljen plastenik. Za pravljenje leja koristili smo korita od dasaka, agrotekstilnu foliju, vunu, grančice i lišće, zemlju, a potom i humus“, navela je Rajčićeva.

Dodala je da su deca potom sadila rotkvice, luk i zelenu salatu, koje će se kasnije obogaćivati kompostom iz kompostera.

Ona je istakla da su predškolci tokom čitavog projekta neposredno učestvovali i upoznavali se sa procesima biorazgradivosti, kao i svrsishodnosti cirkularne ekonomije.

Član opštinskog večha za ekologiju i ruralni razvoj opštine Kučevo Slobodan Stokić istakao je značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu i dodao da gotovo sve mesne zajednice opštine Kučevo žele da se priključe sistemu organizovanog odlaganja smeća.

„Implementacijom danskog modela nastojaćemo da kroz aktivnosti dece u vrtiću motivišemo njihove roditelje na primarnu selekciju vlažnog otpada, a kasnije i na selekciju pet, alu i kartonske ambalaže, za koju smatram da je manji izazov nego selekcija primarnog otpada“, kaže on.

Dodaje da je gradska deponija nesanitarna i da su njeni kapaciteti limitirani.

Primarnom selekcijom i reciklažom, prema njegovim rečima, smanjuje se priliv otpada na centralnu deponiju te se tako omogućava ostalim mesnim zajednicama da se priključe u sistem organizovanog odvoženja smeća, sanira deo gradske deponije i poveća profitabilnost JKP.

Objasnio je Tanjugu da „Zelena Oaza“ radi na edukaciji stanovništvi opštine Kučevo o ekološkim problemima i izazovima i da je pokrenuta u februaru nakon ekološkog incidenta sa rekom Pek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.