U trendu

Narodne banke Kine i Srbije zaključile valutni svop aranžman

Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije (NBS) zaključile su bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta Srbije i Kine, putem pojedinačnih transakcija dve centralne banke, u vrednosti do 1,5 milijarde kineskih juana (CNY), odnosno 27 milijardi dinara, saopštila je danas NBS.

Kako se navodi u saopštenju, sporazum je potpisan u petak 17. juna, a svrha svop aranžmana je unapredjenje bilateralne trgovine i direktnih ulaganja radi ekonomskog razvoja dve zemlje, kao i podrška očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema.

Aranžman predstavlja korak dalje u unapredjenju kinesko-srpske monetarne i finansijske saradnje i potvrdu brzorastućih investicija i trgovinskih odnosa.

U ime Narodne banke Srbije aranžman je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković i to je prvi aranžman te vrste sa drugom centralnom bankom, navodi se u saopštenju.

Sporazum je, kao raspoloživa finansijska linija s Narodnom bankom Kine, zaključen na period od tri godine uz mogućnost obnavljanja.

Svop aranžman potpisan je u okviru posete najviše državne delegacije Republike Kine, koju predvodi kineski predsednik Si Djinping.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.