U trendu

Nastup Srbije na Svetskoj izloĹžbi 'Expo 2020' u Dubajiju spoj tradicije i inovacije

Srbija će na Svetskoj izloĹžbi „Expo Dubai 2020“ organizovati viĹĄe od 150 događaja na kojima će predstaviti svoje inovacije, tradiciju, kao i kreativne stvaraoce i naučnike koji su ostavili traga u istoriji i modernom dobu.

Na svetskoj izloĹžbi, koja će trajati 6 meseci, do kraja marta 2022. godine, Srbija nastupa 136. put, pod sloganom „Srbija stvara ideje: inspirisani proĹĄlošću, oblikujemo budućnost“.

Viša savetnica predsednice Vlade Ana Ilić izjavila je da Srbija ove godine nastupa sa najvećim paviljonom do sada, jednim od 80 naročitih paviljona, od ukupno 190 država koje učestvuju.

„Mi ćemo pokazati pokazati fantasticnu istoriju naĹĄih prostora, od Vinčanskog doba pre sedam hiljada godina do moderne Srbije. Imaćemo i veoma ozbiljan biznis program gde ćemo dovesti nekoliko stotina privrednika koji će kroz 11 tematskih nedelja, pet investicionih konferencija i u posebnom prostoru, koji se zove Biznis Hab, kao i u jednom celom spratu na naĹĄem paviljonu, moći da produbljuju svoje poslovne interese.“

Za realizaciju biznis programa zaduĹžene su Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije i operativni tim za svetsku izloĹžbu, dok će poslovna strategija obuhvatiti realizaciju devet privrednih delegacija koje će se formirati po tematskim nedeljama „Expo 2020“.

„Imaćemo jedan grandiozan nastup, jako lepo osmiĹĄljen sa ozbiljnim konceptom, sa ozbiljnom pričom sa mnogo digitalnog i virtuelnog sadrĹžaja, učešćem brojnih privrednika i institucija. VaĹžno nam je da u zemlji koja nas dočekuje kao velike prijatelje, mi moramo da opravdamo to poverenje“, rekla je Ilić.

Ovaj događaj ne može da prodje bez kulturne diplomatije, a Srbija tu itekako ima šta da ponudi, kaze Ilić i zbog toga su osmišljeni programi uz učesce brojinih umetnika.

„Pokazaćemo kako svojom pameću i inovacijama koje datiraju godinama unazad, preko naĹĄih najvećih naučnika, preko Tesle i Pupina, do danaĹĄnjih naučnika, inovtora Srbija doprinosi svetu i reĹĄava izazove celog čovečanstva, već zaista učestvujemo vrlo aktivno u globalnoj zajednici“, naglasila je Ilić.

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na „Expo 2020“ zauzeće paviljon povrĹĄine 2.000 metara kvadratnih, koji će biti u potpunosti digitalizovan i pruĹžaće mogućnost virtuelnog putovanja.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.