U trendu

Nastup Srbije na Svetskoj izložbi 'Expo 2020' u Dubajiju spoj tradicije i inovacije

Srbija će na Svetskoj izložbi „Expo Dubai 2020“ organizovati više od 150 događaja na kojima će predstaviti svoje inovacije, tradiciju, kao i kreativne stvaraoce i naučnike koji su ostavili traga u istoriji i modernom dobu.

Na svetskoj izložbi, koja će trajati 6 meseci, do kraja marta 2022. godine, Srbija nastupa 136. put, pod sloganom „Srbija stvara ideje: inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Viša savetnica predsednice Vlade Ana Ilić izjavila je da Srbija ove godine nastupa sa najvećim paviljonom do sada, jednim od 80 naročitih paviljona, od ukupno 190 država koje učestvuju.

„Mi ćemo pokazati pokazati fantasticnu istoriju naših prostora, od Vinčanskog doba pre sedam hiljada godina do moderne Srbije. Imaćemo i veoma ozbiljan biznis program gde ćemo dovesti nekoliko stotina privrednika koji će kroz 11 tematskih nedelja, pet investicionih konferencija i u posebnom prostoru, koji se zove Biznis Hab, kao i u jednom celom spratu na našem paviljonu, moći da produbljuju svoje poslovne interese.“

Za realizaciju biznis programa zadužene su Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije i operativni tim za svetsku izložbu, dok će poslovna strategija obuhvatiti realizaciju devet privrednih delegacija koje će se formirati po tematskim nedeljama „Expo 2020“.

„Imaćemo jedan grandiozan nastup, jako lepo osmišljen sa ozbiljnim konceptom, sa ozbiljnom pričom sa mnogo digitalnog i virtuelnog sadržaja, učešćem brojnih privrednika i institucija. Važno nam je da u zemlji koja nas dočekuje kao velike prijatelje, mi moramo da opravdamo to poverenje“, rekla je Ilić.

Ovaj događaj ne može da prodje bez kulturne diplomatije, a Srbija tu itekako ima šta da ponudi, kaze Ilić i zbog toga su osmišljeni programi uz učesce brojinih umetnika.

„Pokazaćemo kako svojom pameću i inovacijama koje datiraju godinama unazad, preko naših najvećih naučnika, preko Tesle i Pupina, do današnjih naučnika, inovtora Srbija doprinosi svetu i rešava izazove celog čovečanstva, već zaista učestvujemo vrlo aktivno u globalnoj zajednici“, naglasila je Ilić.

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na „Expo 2020“ zauzeće paviljon površine 2.000 metara kvadratnih, koji će biti u potpunosti digitalizovan i pružaće mogućnost virtuelnog putovanja.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.