U trendu

Nekorektan potez Prištine, Statut nije dovršeno rešenje

BEOGRAD – Usvajanjem statuta „Trepče“ Priština je postupila nekorektno i bez dogovora sa Srbijom, a budući da je deo pogona i radova u tom kombinatu van kontrole prištinskih vlasti, njegovo usvajanje nije konačno rešenje, smatraju ekonomisti.

Ekonomista Milan Kovačević je rekao Tanjugu da je Priština usvajanjem statuta rudarskog kombinata Trepča, koji predviđa 80 odsto vlasništvo države i 20 odsto malih akcionara, postupila nekorektno i bez dogovora dve strane.

Kovačević kaže da će sve zavisiti od dogovora sa Prištinom i da zato našoj strani veoma teško da bori po pitanju Trepče, s obzirom da je njen deo na teritoriji pod kontrolom Prištine.

„Ipak, deo pogona i efektivnih radova je na našoj teritoriji, van kontrole Prištine, tako da i ovo što usvajaju nije dovršeno rešenje. Tako da bi bilo bolje sada osujetiti ovo što rade i popraviti to“, naglasio je Kovačević.

Kazao je da bi trebalo razmotriti i sa pravne strane šta može da se uradi, jer ima dosta klimavih stvari u samoj formalno – pravnoj odluci, čak i ako se posmatra u odnosu na njihov ustav i pravo, koje mi ne priznajemo.

Istakao je da se moramo zaštititi naše interese u Trepči i napomenuo da su nalazišta rude jednim delom na kosovskoj teritoriji, a drugim u centralnoj Srbiji.

Kovačević smatra da, kada je reč o političkom planu, možeo i dalje da insistiramo na poziciji da nećemo nastaviti pregovore sve dok se ne prestane sa jednostranim odlučivanjem koje je protiv kompromisa.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da je donošenje statuta o Trepči u suprotnosti sa pravnim normama svojstvenim civilizovanim zemljama.

Takođe ističe da je nejasno, odnosno da ostaje da se vidi kako će se dalje taj akt primenjivati budući da je priča oko upravljanja kombinatom složena.

U Trepči sever je zaposleno više od 3.000 Srba sa KiM. Reč je o velikom industrijskom kompleksu koji je u vreme Jugoslavije bio jedan od najvećih proizvođača olova i cinka u Evropi.

Trepča je sa 23.000 zaposlenih nekada bila jedna od najvećih kompanija u Jugoslaviji.

Najveći akcionar Trepče je Fond za razvoj Srbije, sa više od 55 odsto udela. Proizvodi oko 200.000 tona koncentrata rude olova i cinka koji su namenjeni izvozu.

Inače, Statutom Trepče predviđa se registracija nove kompanije u skladu sa zakonom donetim još 2016. godine.

Vlada Srbije je tada reagovala i proglasila taj zakon pravno ništavnim na severu Kosova i Metohije.
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KIM Marko Đurić pozvao je međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu rudarskog kombinata „Trepča“ koji je usvojila prištinska skupština, navodeći da bi to imalo iste posledice po dijalog kao i „anticivilizacijske takse“ za robu iz Srbije.

Đurić je rekao da je parlament u Prištini pod okriljem noći doneo zakon o statutu „Trepče“ kojim se otima stretški kombinat koji upošljava 3.500 radnika.

On je upozorio međunarodnu zajednicu da bi sprovođenje u delo statuta „Trepče“ proizvelo posledice po dijalog Beograda i Prištine, kao i takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.