najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nema najave od Gasproma da postoji problem u snabdevanju Srbije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da nema bilo kakve najave Gasproma da postoje neki problemi u snabdevanju Srbije gasom dodajući da država ima dobro razrađene planove i korake za svaki mogući scenario.

”Imamo veoma čvrst ugovor sa Gaspromom o dugoročnom snabdevanju gasom kojim su definisane njihove obaveze za isporukama tokom čitave sezone i sa jasno definisanim dinamikama vezano za periode godine kada se te isporuke gasa vrše”, rekao je Antić.

Komentarišući odluku Rusije da obustavi isporuku gasa Ukrajini, Antić je istakao da je činjenica da je nama tranzitni pravac isporuke ruskog gasa kroz Ukrajinu i Mađarsku, odnosno da je to glavni pravac snabdevanja ne samo za Srbiju već za čitav region.

”Apsolutno nemamo bilo kakvu najavu od strane Gasproma da postoje neki problemi u snabdevanju Srbije gasom, ali kao izuzetno odgovorna vlada koja je svoju ozbiljnost u tom segmentu energetske bezbednosti pokazala prošle godine koja je za nas bila teška zbog poplava i poplavljenih rudnika, ali i slične krize u Ukrajini veoma pažljivo patimo sva dešavanja vezana za tranzit gasa kroz Ukrajinu”, rekao je Antić.

On je istakao da Srbija ima veoma dobro razrađene planove i jasno definisane korake za svaki mogući scenario.

Podsećajući da je na nivou energetske zajednice koju čine države jugoistočne Evrope prošle godine rađen stres test koji je anticipirao različite krizne situacije pre svega vezane za snabdevanje gasom, Antić je istakao da je stres test Srbije bio ubedljivo najbolji od svih zemalja u regionu.

”Ova vlada i ministarstvo, naše energetske kompanije, imaju i znanja i planove i dobro su pripremljena za svaku situaciju”, rekao je Antić.

Ističući da je bitno da to ne zvuči kao spisak lepih reči, ministar energetike je naveo da je činjenica da imamo u potpunosti puno skladište Bantaski dvor gde ima više od 450 miliona metar kubnih gasa sa kojim imamo veliku stabilnost.

”Imamo određene količine domaćeg gasa, imamo određene energetske subjekte koji mogu u značajnoj meri da supstituišu potrošnju gasa nekim drugim energentom pre svega mazutom zbog čega ekolozi nisu srećni”, rekao je Antić dodajući da se taj scenario ne priželjkuje, ali da za svaku moguću situaciju Srbija ima vrlo precizan razigran plan šta da radi i koji su koraci preporučeni.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike