U trendu

Nema novih poskupljenja struje, stimjulacija za Å¡tednju

BEOGRAD – Ministraka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da neće biti novih poskupljenja struje niti restrikcija i dodala da su neke lokalne samouprave već počele da prave planove uÅ¡tede električne energije, a efekat uÅ¡tede domaćinstava će biti vidljiv kada stupe na snagu stimulativne mere za Å¡tednju struje.

Ona je za Tanjug podsetila da je vlada pozvala opÅ¡tine i gradove, javna preduzeća i drÅŸavnu upravu da naprave svoje planove do 15. septembra i poÅ¡laju ih Ministarsvu kako bi se videlo gde je moguće uÅ¡tedeti 15 odsto električne energije.

„Å to se tiče domaćinstava, tek ćemo videti kada stupe na snagu stimulacije koje nisu male, jer ako uÅ¡tedite 10 do 20 odsto vaÅ¡a stimulacija je 10 odsto niÅŸi račun, od 20 do 30 odsto uÅ¡tede je 20 odsto, a viÅ¡e od 30 odsto uÅ¡tede je 30 odsto niÅŸi račun. To će sigurno da podstakne domaćinstva da počnu da Å¡tede“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da restrtikcija neće biti, ali da drÅŸava apaluje na Å¡tednju struje zbog troÅ¡kova koje ima za uvoz.

„Apelujemo na smanjenje potroÅ¡nje, jer treba da damo ogroman novac za uvoz električne energije po cenama koje stvarno nemaju veze sa realnim trÅŸiÅ¡nim cenama danas na evropskom trÅŸiÅ¡tu. Noćas nas je uvoz koÅ¡tao oko dva miliona evra u letnjoj sezoni“, izjavila je ministarka energetike.

Navela je da Srbija, zbog problema u svom elektroenegetskom sektoru, uvozi od četiri do 11 odsto svojih potreba, ali je upozorila da će potrošnja i uvoz da porastu u slučaju hladne zime na 15 do 25 odsto domaće potrošnje i to u uslovima kada nije moguće proceniti po kojoj ceni.

„Prve naÅ¡e procene su bile da ćemo samo na struju do početka marta da damo 2,2 milijarde, pa su nove procene, kad je struja krenula na 700 evra za megavat čas, bile preko tri milijarde. Niko ne moÅŸe da zna hoće li cena da bude 500, 700 ili 1.500 evra“, naglasila je MIhajlovićeva.

Izrazila je bojazan da će takvo stanje na evropskom trÅŸiÅ¡tu da potraje i upozorila da se naredne godine cena struje neće vratiti na 50 evra, već da će cele naredne godine biti visoka, zbog čega bi uspeh Å¡tednje imao fanstastičan finansijski efekat za Srbiju.

„Razgovaramo sa AzerbejdÅŸanom da pokusamo da nabavimo određenu količinu električne energije koja će dolaziti redovno sve do kraja zimske sezone. Čekamo ovih dana odgovor i verujem da ćemo uspeti. Verujem takođe da su EPS i ElektromreÅŸa razogovarali sa mađarskom stranom, gledamo na sve strane gde moÅŸemo da obezbedimo dugoročnije ugovore, da ne zavisimo od dnevne cene električne energije i to će takođe uticati na to da manje novca dajemo na uvoz“, rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da su cene struje u Srbiji najniÅŸe u Evropi i za građane i za privredu koja je plaća osam puta manje nego Å¡to koÅ¡ta u EU.

Ona je ponovila da novih poskupljenja neće biti i da će drÅŸava dotirati razliku, jer to počinje da se deÅ¡ava i u drugim zemljama kao Å¡to je Velika Britanija koja će ograničiti cene struje.

„Zato Å¡to građani to viÅ¡e ne mogu da plate. Kada ne moÅŸete da platite sledeći korak je da idete u bankrot, bilo kao domaćinstvo bilo kao privreda, sledeći korak odmah je da idete na ulicu. Verujem da će se u tom smislu u Evropi neke stvari menjati“, ocenila je Mihajlovićeva.

Ministarka smatra da je sada vreme da se pozabavimo investicijama u energetskom sektoru, što pre svega podrazumeva strateška pratnertsva za obnovljive izvore renergije, koji za godinu dana mogu da daju nove elektrane.

„Kritičan deo danas kod nas je samo elektroenergetika. Nije gas tako kritican, nije nafta kritična, čak ni naftovodi, nego elektroenergetika koja treba da bude baza naÅ¡eg energetskog sistema“. ocenila je Mihajlovićeva.

Ona kaÅŸe da se normalizuje doprema ugovorene količine od 2,5 milliona tona uglja iz BiH, Rumunije i Mađarske za EPS.

„Mi ćemo to, veruje se, uvesti u toku ove i sledeće godine i EPS će moći bar da pokuÅ¡a da proizvede 97 odsto domaćih potreba. Sada joÅ¡ uvek nemamo pravu sliku, jer smo do sada dobili samo nekih 13-14 odsto uglja koji je Elektroprivreda ugovorila, ali to za nas mnogo znači u odnosu na uvoz električne energije, jer ćemo uvoziti sigurno pet do sedam odsto, pa kad na to dodate ovu Å¡tednju za koju EPS misli da moÅŸe da dostigne osam odsto, mi mislimo da moÅŸe viÅ¡e, moÅŸemo da dođemo u situiaciju da uvozimo samo jeda do tri odsto u pikovima oko Svetog Nikole i Nove godine“, naglasila je MIhajlovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.