U trendu

Nemacka bitka protiv skupoce – ceo mesec putovanja za 9,0 €

BERLIN – Nemci će moći u naredna tri meseca da putuju zemljom za samo 9,0 evra mesečno, jedna je od mera vlade u Berlinu, koja nastoji da se izbori sa rastućim troškovima života za građane.

Vladina odluka uključuje sav gradski i međumesni prevoz vozovima, autobusima i metroom, ali ne i međugradske vozove, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC)..

Jeftine karte treba takođe da motivišu ljude da odustanu od prevoza automobilima.

Smanjene su i akcize na benzin u Nemačkoj za oko 30 centi po litru, što je spustilo cene benzina ispod nivoa od 2,0 evra za litar. Smanjenje akciza, koje su svedene na EU minimum, važiće takođe u naredna tri meseca, pa će dizel u tom periodu biti jeftiniji za oko 14 centi po litru.

Ministar saobraćaja Folker Vising ocenio je da su karte od devet evra mesečno sjajna opcija za građane, ističući da je „već prodato sedam miliona karata“.

Međutim, železnička kompanija Dojče Ban je već u problemu s ogromnim gužvama u vozovima, kašnjenjima i otkazivanjima polazaka, pa je zbog potencijalnog višemilionskog povećanja broja putnika vladin plan s jeftinim kartama naišao na kritike.

Manje od 70 posto međugradskih vozova je u pogledu polazaka i dolazaka bilo na vreme u aprilu, ali ministar Vising napominje da železnička mreža u zemlji radi samo sa 80 posto kapaciteta. U prvim satima nakon današnjeg početka primene šeme jeftinih karata, nisu prijavljeni nikakvi veći problemi u železničkom prevozu.

Kao i veći deo ostatka sveta, Nemačka je pod pritiskom rastućih cena energenata, pri čemu je inflacija, prema nacionalnim standardima, iznosila u maju 7,9 posto, a prema harmonizanom indeksu potrošačkih cena EU čak 8,7 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar