U trendu

Nemačke kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji

Članovi Nemačko-srpske privredne komore ocenili da se ekonomska situacija u Srbiji ove godine blago poboljšala u odnosu na 2015. godinu, a 90 odsto preduzeća ponovo bi investiralo u Srbiju, pokazuje danas predstavljena anketa o uslovima poslovanja koju sprovodi ta komora.

Predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger izjavio je na konferenciji za novinare da su nemačka preduzeća su spremna da investiraju i zapošljavaju u Srbiji.

„Imamo probleme, ali možemo da se nosimo sa njima. Zadovoljni smo i ponovo bi izabrali Srbiju“, rekao je Zeliger.

On je istakao da je veoma je važno da Srbija, uprkos izazovima nastavi sa radom na reformama i dodao  da Srbija u tome ima podršku komore.

Zeliger je ocenio da je za nemačka preduzeća značajno to što je Medjunarodni monetarni fond povećao prognozu privrednog rasta za 2016. u Srbiji na 2,5 odsto i da se nemačke firme orjentišu prema tome.

On je rekao da su u anketi prilikom ocenjivanja najlošijih faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, privrednici naveli korupciju i kriminal, efikasnost javne uprave, pravnu sigurnost, poreski sistem i poreksu upravu i transparetnost pri javnim tenderima.

Rečeno je da je prošle godine  10 odsto anketiranih preduzeća očekivalo poljšanje za tekuću godinu, a ove godine to poboljšanje očekuje 23 odsto ispitanika. Dve trećine ispitanika smatra da će stanje i ove godine ostati nepromenjeno.

Kompanije trenutno poslovanje ocenjuju boljim nego opštu privrednu klimu – 42 odsto ocenjuje kao dobro, a skoro polovina, oko 48 odsto kao zadovoljavajuće, dok 10 odsto nije zadovoljno.

Prognoze za sopstveno poslovanje nemačko-srpskih kompanija za tekuću godinu gledaju sa malo više optimizma nego prošle godine, pa oko 48 odsto ispitanika očekuje poboljšanje sitacije u njegovoj firmi, a 51 odsto prognozra nepromenjenu poslovnu situaciju. Samo jedan odsto smatra da će se situacija pogoršati u odnosu na 2015. godinu.

Objavljeno je da ove godine 46 odsto preduzeća ne očekuje promene u broju zaposlenih u ovoj godini, a 44 odsto smatra da će biti novih zapošljavanja, dok 10 odsto procenjuje da će smanjiti broj radnika.

Navodi se i da slično kao i u prethodnoj godini, 41 odsto preduzeća želi da više investira i 2016. godini, ali 14 odsto procenjuje smanjenje investicija.

Nemačka preduzeća zadovoljna su produktivnošću i motivacijom zaposlenih, kvalifikacijama, akademskim obrazovanjem,raspoloživosti kadrova i troškovima rada.

Anketa u kojoj su se ocenjivale i druge države,  sprovedena u 16 država srednje i istočni Evrope, a Srbija se u kategoriji poželjne privredne lokacije nalazi na 11 mestu od ukupno 20.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je važno šo se u rezultatima ankete vidi poboljšanje u odnosu na 2015. godinu.

„Broj onih koji očekuju poboljšanje srpske privrede se povećao sa 10 na 23 odsto, a oni koji očekuju pogoršanje se smanjio sa 29 na osam odsto“, rekao je Ditman,

Prema njegovim rečima, to znači da to pokazuje d apreduzeća smatraju da se njjihova invetsicija isplati.

Vrlo je važno, kako je naveo, što bi 90 odsto anketiranih ponovo uložilo u Srbiju.

„Postoji potreba za  poboljšanjem investicione klime, pre svega u oblasti vladavini prava, jer su jasni i pouzdani okviri važni za poslovanje“, rekao je on.

Član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap izjavio je danas da se nemačke kompanije aktivno zalažu za poboljšanje privrednog okruženja u Srbiji i unapredjenje trgovinske i robne razmene.

On je rekao da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke na krjau 2015. godine dostigla vrednost od  3,4 milijarde evra, što je za 12 odtso više nego godinu dana ranije.

Dodao je da je izvoz Srbije je u 2015. godini za 13 odsto veći u odnosu na 2014.  godinu, a uvoz iz Nemačke je u istom periodu povećan za 11 odsto.

Anketa je radjena od 1. februara do početka marta. Učestvovalo je 71 peduzeće koje je član komore.

Nemačko-srpska privredna komore ima 300 članova i najveća je blateralna organizacija ovakve vrste u Srbiji.

Oko 350 nemačkih kompanija posluje na srpskom tržištu, a zapošljavaju oko 30.000 ljudi i uložile su 1,8 milijardi evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.