Nemački BDP porastao 0,7% međugodišnje u prvom kvartalu

BERLIN – Bruto domaći proizvod (BDP) Nemačke porastao je u prvom kvartalu ove godine za 0,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i za 0,7 procenata međugodišnje, potvrdio je danas Savezni zavod za statistiku, Destatis, prethodne preliminarne podatke.

Potrošnja nemačkih domaćinstava je ubrzala najjačim tempom u osam godina, što je dovelo do oporavka privredne ekspanzije u prvom kvartalu, a porast aktivnosti u građevinarstvu i iznenadujuće solidan izvoz takođe su pomogli najvećoj evropskoj ekonomiji da se vrati na uzlaznu putanju, izveštava Rojters.

Privatna potrošnja je skočila za 1,2 procenta na kvartalnom nivou, najviše od 2011. godine, doprinoseći rastu BDP-a sa 0,6 procentnih poena.

Investicije u građevinarstvu su bile veće za 1,9 odsto nego u prethodnom tromesečju, što je rezultiralo doprinosom BDP-u od 0,2 procentna poena.

Uprkos pojačanim trgovinskim tenzijama i neizvesnostima koje opterećuju poslovanje, izvoz je porastao snažnije od uvoza u prva tri meseca ove godine, tako da je neto trgovina doprinela ukupnoj ekonomskoj ekspanziji sa 0,2 procentna boda.

Nemačka ekonomija je krajem prošle godine „za dlaku“ izbegla tehničku recesiju, nakon privrednog pada od 0,2 posto u trećem kvartalu i stagnacije u četvrtom.

Perspektive rasta nemačke privrede, međutim, i dalje pomračuju rastuće trgovinske barijere, poput tarifa, i poslovna nesigurnost vezana za haotičan britanski izlazak iz Evropske unije.

Vlada u Berlinu je smanjila prognozu rasta za ovu godinu na 0,5 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.