U trendu

Nemci podržavaju Severni tok 2

Regulative Trećeg energetskog paketa Evropske unije ne bi trebalo da se odnose i na podvodni deo gasovoda Severni tok 2, izjavio je danas predsedavajući ekonomskog odbora nemačkog Bundestaga Peter Ramzauer.

„Ruski gas će odigrati izuzetno važnu ulogu u smanjenju korišćenja uglja u nemačkoj proizvodnji električne energije posle napuštanja nuklearne energije. Mi do sada nismo proširili infrastukturnu mrežu obnovljivih izvora energije, dok naša sopstvena proizvodnja gasa u Evropi pada, zbog čega će ključna uloga biti poverena ruskom gasu“, kazao je Ramzauer na sastanku Rusko-nemačke međuparlamentarne radne grupe koja se bavi energetikom, a prenosi ruska agencija Tas s.

„Iz tog razloga, potpuno podržavam projekat Severni tok 2“, dodao je on.

Taj projekat, kako je dodao, ima moćne protivnike, kao što su Evropska komisija, nekoliko istočnoevropskih zemalja i SAD, koji se vode političkim a ne ekonomskim motivima, ocenjuje.

Severni tok 2 bi trebalo da počne sa radom krajem 2019. godine.

Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.