U trendu

Nemci žele srpske dobavljače auto delova

Predstavnici kompanije Eberšpeher razgovarali su danas sa 12 domaćih privrednih društava u oblasti autoindustrije, potencijalnim  dobavljačima, na skupu „Eberšpeher – dan dobavljača“ koji su organizovali nemačka firma i Privredna komora Srbije.

Privredna društva metalskog sektora Srbije oduvek su bila usmerena na saradnju sa velikim sistemima koji oko sebe okupljaju mnogobrojne kooperante, rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, na događaju u čijem su organizovanu učestvovale i regionalne privredne komore i Razvojna agencija Srbije.

Miletić je ukazao da tržišna pozicija domaćih kompanija zavisi od uspostavljanja jakih, kvalitetnih i konstantnih veza i odnosa sa velikim sistemima, saopšteno je iz PKS.

Eberšpeher je svetski renomirana kompanija u oblasti autoindustrije, lider u razvoju i proizvodnji izduvnih sistema, sistema za grejanje i klimatizaciju u oblasti autoindustrije, sa tradicijom dugom 150 godina, koja je od porodične firme prerasla u kompaniju sa 8.600 radnika i više od 60 proizvodnih pogona u 25 zemalja sveta, istakao je on.

Organizacijom ovakvih susreta, kako je dodao, Privredna komora Srbije ostvaruje jednu od osnovnih, kontinuiranih aktivnosti – povezivanje potencijalnih dobavljača iz Srbije sa velikim sistemima, kao i edukaciju privrednika, nakon ulaska preduzeća u repro-lance poslovnih giganata.

Miletić je izrazio uverenje da će direktni B2B razgovori sa 12 odabranih domaćih privrednih društava, kao i sutrašnja poseta predstavnika Eberšpehera pojedinim privrednim društvima, dovesti do uspešnih poslovnih aranžmana i dugoročne saradnje i da će domaće kompanije iskoristiti priliku da se pridruže eliti kooperanata Eberšpehera.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije Miloš Petrović predstavio je poslovni ambijent Srbije i ukazao na pokazatelje ekonomskog rasta, kao i na prednosti koje Srbija ima zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini.

Tomas Ror, potpredsednik za upravljanje lancem snabdevanja Eberšpehera, rekao je da je ta kompanija u saradnji sa PKS odabrala 12 srpskih firmi za B2B razgovore. Nakon prezentacija poslovnih mogućnosti, direktnih razgovora i posete pojedinim kompanijama tokom sutrašnjeg dana, obaviće se procena potencijala za saradnju u skladu sa zajedničkim interesima.

„Tražimo dobavljače koji mogu proizvoditi delove, a srpske kompanije koje učestvuju u B2B razgovorima već imaju iskustvo kao dobavljači u automobilskoj industriji, poznaju pravila i ispunjavaju zahteve i standarde kvaliteta“, ukazao je Ror.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar