U trendu

Neprijavljeni radnici bežali sa gradilišta

Inspektori rada zatekli su 128 neprijavljenih radnika na gradilištima u Beogradu, a tokom nadzora na desetine gradjevinskih radnika bežalo je sa gradilišta, saopštio je Republički inspektorat za rad.

Inspektori su 3. i 5. oktobra kontrolisali gradilišta kojima rukovode 192 poslodavca, gde su zatekli  759 radnika, od kojih je 128 radilo „na crno“, jer poslodavci sa njima nisu zaključili ugovore o radu, odnosno nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Kako je saopšteno, inspekcija je bila primorana da na pojedinim gradilištima zatraži asistenciju policije, jer su radnici masovno napuštali gradilišta po dolasku inspektora.

Inspektori rada podneli su 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i izdali 45 prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o radu, odnosno nedržanja ugovora na mestu rada, za šta je propisana novčana kazna od 50.000 i od 100.000 dinara.

Inspekcija je najavila da će, imajući u vidu ukupan broj radnika „na crno“, kao i masovno bežanje sa pojedinih gradilišta, i ubuduće organizovati  vanredne, inspekcijske nadzore na gradilištima na teritoriji grada Beograda, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar