U trendu

Neto profit Dojče banke 692 mln evra u drugom kvartalu

FRANKFURT – Dojče banka je izvestila danas da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila neto profit od 692 miliona evra, uprkos padu prihoda od 11 posto međugodišnje u njenom najvažnijem poslovnom sektoru – investicionom bankarstvu.

To je četvrti uzastopni kvartal u kojem je ova banka ostvarila profit, i najduža serija pozitivnih kvartalnih rezultata poslovanja od 2012. godine.

Tržišni analitičari su u anketi Refinitiva, agencije za prikupljanje i obradu finansijskih podataka, predviđali neto dobit nemačkog zajmodavca od 328 miliona evra u tromesečju završenom u junu, prenosi CNBC.

Ukupni prihodi banke su u drugom kvaratalu iznosili 6,2 milijarde evra i neznatno su manji nego pre godinu dana, dok su ukupni troškovi smanjeni za oko 7,0 procenata na godišnjem nivou, na približno 5,0 milijardi evra.

Broj zaposlenih je redukovan na 83.797 sa prošlogodišnjeg nivoa od 86.824 .

Najveća nemačka banka je takođe saopštila da je na ime rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke izdvojila 75 miliona evra u drugom kvartalu.

Akcije Dojče banke su ojačale za 2,2 odsto na trgovanju pre otvaranja Frankfurtske berze.

Podacima o poslovnom rezultatu svakako može biti zadovoljan glavni izvršni direktor Kristijan Zeving, koji je pokrenuo veliko restrukturiranje Dojče banke 2019. godine u nadi da će banku vratiti na staze profitabilnosti, a kojim je, između ostalog, predviđeno i smanjenje radne snage za 18.000 zaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.