U trendu

Nezaposlenost u SAD pala na pet odsto

Američki poslodavci u oktobru su zaposlili 271.000 ljudi čime je nezaposlenost u SAD pala na sedmogodišnji minimum od pet odsto.

Solidno zapošljavanje u oktobru je usledilo posle dva slabija meseca, a novih 271.000 radnih mesta je najveće povećanje od decembra.

Zapošljavanja su zabeležena u više sektora pošto su kompanije zanemarile podatke o slabijem rastu u inostranstvu, kao i slabiju proizvodnju u SAD, a najviše novih radnih mesta je bilo u građevini, zdravstvu i prodaji.

Privreda SAD snažno se oporavlja posle zabrinjavajućeg leta kada je usporeno zapošljavanje s finansijskim previranjima u Kini. Američki potrošači su, međutim, nastavili solidno da troše, čime je podržan rast zaposlenosti.

Rast zaposlenosti je verovatno dovoljno dobar da ubedi Federalne rezerve da na sledećem sastanku u oktobru podignu referentu kamatnu stopa prvi put posle devet godina, navodi Asošiejtid pres, dodajući da je mogućnost za podizanje kamate s minimalnog nivoa negativno uticala na berzu.

Snažnan porast u broju zaposlenih je takođe podigao zaradu za devet centi na 25,20 dolara po satu, što je za 2,5 odsto više nego pre 12 meseci – najveće godišnje povećanje od jula 2009.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.