U trendu

Nikezić: Srbija zaduženija nego ikada, nema novca u budžetu

BEOGRAD – Dušan Nikezić iz Stranke slobode i pravde kaže da je vlast jučerašnjim izdavanjem zelenih i konvencionalnih obveznica zadužila sve ljude u Srbiji za dodatnih 1,75 milijardi evra.

Nikezić je u saopštenju, obraćajući se ministru finansija Siniša Malom, naveo da se niko ne raduje zbog zaduženja, a posebno ako se neko zaduži u njegovo ime.

„Vi ste poslednjih deset godina zadužili ovu zemlju i njene gradane za 15 milijardi evra, više nego sve prethodne vlasti zajedno, a ako realizujete samo projekte koje ste već ugovorili, javni dug zemlje će preći 50 milijardi evra, ili preko 20.000 evra po svakom domaćinstvu“, naveo je Nikezić.

On je dodao da je jučerašnjim zaduženjem od 1,75 milijardi evra samo potvrđeno da nema para u budžetu i da će sva najavljena pomoć uključujući i 50 evra penzionerima u septembru i 50 evra građanima u novembru i decembru biti plaćena iz novog zaduženja.
Nikezić smatra da nije ni kamatna stopa od 2,3 odsto po kojoj je izdata konvencionalna obveznica fenomenalna, pošto su, kako kaže, kamatne stope na istorijskom minimumu, pa se većina razvijenih zemalja, uključujući i Sloveniju, zadužuje po negativnim kamatnim stopama, dok je prinos na desetogodišnje obveznice koje izdaje susedna Bugarska samo 0,2 odsto“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.