U trendu

Nikezić (SSP): Izvoz u Kinu porastao 152 puta, ali za Srbiju nema koristi

 Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je danas da više od 90 odsto izvoza u Kinu čine bakar, ruda bakra i posečena stabla i ocenio da Srbija zbog zaštite interesa mora da ograniči izvoz ruda, poveća rudnu rentu, uvede porez na ekstraprofit za prekomernu ekspolataciju rudnog bogatstva i obavezu prerade rude u Srbiji.

„Srbija je tako u 2021. godini izvezla 200 puta više rude i koncentrata bakra nego pre dolaska Kineza u RTB Bor, a ako ovako nastave, iscrpeće srpske rezerve za samo 13 godina. Zato je besmisleno što se vlast hvali da je izvoz u Kinu porastao 152 puta, pošto Srbija od toga nema nikakvu korist, samo štetu“, naveo je Nikezić u saopštenju.

Po njegovim rečima, Kina ne investira u Srbiju, već „kao i svaka druga kolonijalna sila eksploatiše prirodna bogatstva“, ali nije problem u Kini koja štiti svoj interes, nego u vlasti Srbije koja je ugovorila tako nepovoljne uslove.

„Zbog (tih uslova) će Srbija ove godine samo u spoljnoj trgovini sa Kinom ostvariti gubitak od preko tri milijarde evra, a najavljenim trgovinskim sporazumom će se naš položaj dodatno pogoršati“, kazao je Nikezić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar